Terug

Volg Hart van Nederland

In drie jaar tijd niet eerder zoveel kinderen met longontsteking

In drie jaar tijd niet eerder zoveel kinderen met longontsteking

Milieu en Gezondheid

15 nov 2023, 18:03

Niet eerder binnen de afgelopen drie jaar meldden in één week zoveel kinderen tussen 5 en 14 jaar zich bij de huisarts met een longontsteking. Het onderzoeksinstituut Nivel heeft al sinds de zomer een opvallende toename van het aantal longontstekingen in deze leeftijdsgroep geregistreerd.

Afgelopen week hadden ongeveer tachtig kinderen in de leeftijd van 5 tot en met 14 jaar per 100.000 inwoners een longontsteking. In de winter van 2022 was er ook een stijging te zien, maar toen had het hoogtepunt iets minder dan 60 kinderen per 100.000 inwoners met een longontsteking.

Bekijk hier onze late uitzending van dinsdag:

Naar de aflevering van Hart van Nederland - Late Editie

Geen verklaring

Het Nivel heeft geen verklaring gegeven voor de stijging van het aantal longontstekingen in de leeftijdsgroepen. Wel heeft het onderzoeksinstituut de afgelopen weken ook een toename gezien van longontstekingen bij kinderen van 0 tot en met 4 jaar en jongeren van 15 tot en met 24 jaar. Het aantal patiënten in deze leeftijdsgroepen is afgelopen week echter wel gelijk gebleven ten opzichte van de week ervoor.

Het aantal kinderen dat de huisarts bezocht vanwege kinkhoest was ook hoger dan in de twee voorgaande jaren. Toch benadrukt het Nivel dat dit nog steeds om beperkte aantallen gaat, namelijk ongeveer vijf kinderen tussen 0 en 14 jaar per 100.000 inwoners.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.