Terug

Volg Hart van Nederland

Dit exotische plantje zorgt voor zware hooikoortsklachten: 'Haal hem weg!'

Milieu en Gezondheid

1 aug 2023, 12:12

Vijf instellingen roepen tuinbezitters op om alsemambrosia te verwijderen. Deze exotische plant veroorzaakt ernstige hooikoortsklachten en is al een aantal jaren bezig aan een opmars in Nederland.

De zaden van de plant zijn in tuinen terechtgekomen via vogelvoer, zeggen de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA, kennisorganisatie FLORON, het Leids Universitair Medisch Centrum, de Wageningen Universiteit en Pollennieuws/Flora van Nederland.

Alsemambrosia is lang niet de enige plant die kenners liever niet in ons land zien. Ecologen die jarenlang hebben gestreden tegen de opmars van watercrassula trokken een flesje open toen de verkoop van de invasieve exoot werd verboden.

Verbod op verkoop invasieve waterplant
1:58
Verbod op verkoop invasieve waterplant

Alsemambrosia gaat in augustus bloeien en verspreidt dan grote hoeveelheden sterk allergene pollen. Omdat de plant tot in oktober bloeit, wordt het hooikoortsseizoen met zeker twee maanden verlengd.

De instituten roepen al een paar jaar op om groeiplaatsen van alsemambrosia te melden, zodat de planten weggehaald kunnen worden. In 2022 bleek echter dat 60 procent van de honderden meldingen uit particuliere tuinen kwam, waar beheerders van openbaar groen dus niks aan kunnen doen.

Mondkapje en veiligheidsbril

Tegenwoordig geldt een verbod op zaden van alsemambrosia in vogelvoer vanwege de ernstige nadelen van deze plant. Maar de zaden kunnen wel veertig jaar kiemkrachtig blijven, zodat de plant toch opkomt in de tuin.

Wie de plant uit zijn tuin haalt moet handschoenen aan doen, want de alsemambrosia kan ook huidklachten veroorzaken. Als de plant al bloeit is het tevens aan te raden om een mondkapje en een veiligheidsbril te dragen, zegt de NVWA. Uitgetrokken planten moeten met het restafval weggegooid worden en mogen niet in de gft-bak.

Op de site van FLORON is informatie te vinden over het herkennen van echte alsemambrosia.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.