Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven piek november

LIVEBLOG | Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven piek november

Milieu en Gezondheid

29 dec 2020, 06:00

Nederland zit vijf weken op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondertussen gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 7.561, dat zijn er 123 meer dan op maandag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.751, dat zijn er 178 meer dan op maandag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 684, dat zijn er 26 meer dan op maandag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:56 - Oproep veiligheidsregio aan privéklinieken: help mee tegen corona

Privéklinieken in Gelderland moeten hun werk neerleggen en meehelpen in de strijd tegen corona. Dat vindt Ton Heerts, burgemeester van Apeldoorn en voorzitter van de Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland, aldus Omroep Gelderland. "We hebben iedereen nodig, het is heel ernstig." Het zorghotel in Gaanderen ligt vol en in Apeldoorn is Defensie dinsdag geweest om mogelijk te helpen bij de zorg voor patiënten met corona. "We hebben in Noord- en Oost-Gelderland drie zorghotels om de zorg in de ziekenhuizen te ontlasten, maar we lopen nu ook tegen de grenzen aan van beschikbaar personeel." Heerts: "Vandaar mijn oproep aan medewerkers in privéklinieken om bij te springen. Ze zijn heel erg hard nodig."

Update 21:06 - Lichtwandeling Dordrecht stopgezet vanwege drukte

De gemeente Dordrecht stopt met het lichtproject Dwaalspoor, omdat het centrum van de stad te veel bezoekers trekt. Dat laten de Dordtse December Dagen - waar de wandeling onderdeel van is - en burgemeester Wouter Kolff weten. Volgens Kolff is het al de tweede avond dat het te druk is in de Dordtse binnenstad. "Dat heeft ertoe geleid dat we definitief stoppen met de mooi uitgelichte gevels. We kunnen ons de drukte niet permitteren, gezien corona en de druk op de zorg", aldus de burgemeester. Het Dwaalspoor is een wandeling door de binnenstad van Dordrecht. De wandeling zou eigenlijk tot 3 januari mogelijk zijn.

Update 20:06 - Bruls: intrekken verloven jaarwisseling 'niet letterlijk' bedoeld

In tegenstelling tot wat de voorzitter van het Veiligheidsberaad Hubert Bruls maandagavond zei, worden de verloven van politiemensen, brandweerlieden en andere hulpverleners met de jaarwisseling niet ingetrokken. Dat bevestigt een woordvoerster van Bruls na berichtgeving van die strekking in het AD. De uitspraak, die Bruls maandagavond na afloop van het overleg tussen de burgemeesters van de 25 veiligheidsregio's deed, was niet letterlijk bedoeld, aldus de woordvoerster. "Hij bedoelde dat we ons maximaal voorbereiden op de jaarwisseling. We weten niet precies wat we kunnen verwachten die avond, dus het is alle hens aan dek. Maar het is absoluut niet zo dat alle verloven worden ingetrokken." "Na die uitspraak van Bruls stroomde mijn mailbox vol", zegt Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB) dinsdagavond. "Agenten die mailen: 'ik heb met kerst ook gewerkt en de auto staat al klaar voor een vakantie naar Vlieland, gaat dat nog wel door?'" Het klopt dat de politie in aanloop naar de jaarwisseling de capaciteit flink heeft opgeschaald, legt hij uit. Er wordt dus minder verlof opgenomen dan gewoonlijk, maar dat gebeurt wel vaker met oud en nieuw. "Bovendien is dat allemaal al twee maanden geleden besloten", aldus Struijs.

Update 19:40 - Ziekenhuis St Jansdal Harderwijk helemaal dicht om coronadrukte

Omdat nu ook de spoedeisende hulpafdeling van het ziekenhuis St Jansdal in Harderwijk helemaal vol is met coronapatiënten, wachtend op een bed op een verpleegafdeling, moet het ziekenhuis de deuren sluiten voor nieuwe patiënten. Dat doet het ziekenhuis tot in ieder geval woensdagochtend 10.00 uur, zo laat het ziekenhuis dinsdagavond weten. "Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen lukt onvoldoende, omdat deze met hetzelfde probleem kampen. Daarom hebben we helaas het besluit moeten nemen om vannacht dicht te gaan", aldus bestuursvoorzitter Relinde Weil. Ook het hoge ziekteverzuim onder medewerkers door corona speelt een rol in de toenemende druk op het ziekenhuis. "Wij weten dat landelijk hard wordt gewerkt aan het vergroten van de ziekenhuiscapaciteit voor de opvang van coronapatiënten. Laten wij hopen dat dit op zeer korte termijn lukt." Patiënten die met spoed behandeld moeten worden moeten nu naar ziekenhuizen in de omgeving worden gebracht, zoals in Amersfoort, Apeldoorn en Zwolle.

Update 18:08 - Bijna 100.000 zorgmedewerkers positief getest

Sinds het begin van de corona-uitbraak in Nederland hebben zeker 96.042 mensen die in de zorg werken het coronavirus opgelopen. Dat zijn er 8434 meer dan vorige week. De week ervoor waren er ruim 9600 besmette zorgmedewerkers bijgekomen, blijkt uit gegevens van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Het aantal overleden zorgmedewerkers steeg afgelopen week van 19 naar 21. Het totaal aantal zorgmedewerkers dat in een ziekenhuis was opgenomen, nam toe van 716 naar 729. Het gaat niet alleen om mensen die in ziekenhuizen werken, zoals verpleegkundigen en artsen, maar ook om bijvoorbeeld thuiszorgmedewerkers. Het is niet bekend waar ze besmet zijn geraakt. Door het grote aantal zieken in de zorg hebben ziekenhuizen en verpleeghuizen grote moeite om de roosters rond te krijgen. Daardoor staat de zorg voor zieken en ouderen onder druk.

Update 17:30 - Kabinet overweegt thuiswonende ouderen eerder te vaccineren

Er gaat mogelijk toch iets veranderen in de vaccinatiestrategie die het kabinet wil hanteren vanaf 8 januari. Binnen het kabinet wordt erover gesproken om voor de eerste vaccinaties niet alleen personeel van verpleeghuizen, maar ook thuiswonende ouderen uit te nodigen. Dat zeggen ingewijden tegen de NOS. Aanleiding is het advies dat de Gezondheidsraad op de dag voor kerst uitbracht. Daarin staat dat het Pfizer/Biontech-vaccin vooral goed werkt bij ouderen. Die zouden er volgens de Gezondheidsraad als eerste mee moeten worden ingeënt, te beginnen bij de oudsten. Voor kwetsbare ouderen in verpleeghuizen is het vaak moeilijk om naar een grootschalige priklocatie te komen. Omdat dat voor veel thuiswonende ouderen makkelijker is, zouden zij wel in de eerste groep geplaatst kunnen worden. De ingewijden benadrukken dat er nog geen definitief besluit genomen is over wijzigingen in de vaccinatiestrategie.

Update 17:20 - 67 mensen onterecht positief tijdens kerst

In Amsterdam hebben 68 mensen op tweede kerstdag de verkeerde testuitslag van een coronatest ontvangen. Door een storing bij een testlab van de GGD zijn 67 mensen onterecht als positief aangemerkt, een persoon kreeg onterecht een negatieve uitslag. Dat meldt de NOS. De fout is pas vandaag rechtgezet. "We vinden dit heel vervelend voor alle betrokkenen en hebben hen inmiddels gebeld en een toelichting gegeven", zegt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. De GGD kan niet zeggen wat de storing bij het lab precies was. Ook is niet duidelijk waarom het drie dagen duurde voordat de fout werd gevonden. Mensen die de kerstdagen onterecht in isolatie hebben doorgebracht reageerden volgens de GGD blij dat ze niet positief waren, maar waren ook "terecht geïrriteerd".

Update 16:54 - Vrijwilligers Rode Kruis helpen in meer zorginstellingen

In steeds meer ziekenhuizen en verpleeghuizen worden vrijwilligers van het Rode Kruis ingezet om te helpen. De ondersteuners zijn momenteel op 33 locaties actief en vanaf woensdag zijn dat er 36, verspreid over het hele land. Vorige week ondersteunde het Rode Kruis 21 verpleeghuizen en ziekenhuizen. De helpers doen ondersteunend werk, zoals het verschonen van bedden, het rondbrengen van eten en drinken en het praten met mensen die behoefte hebben aan een gesprekje. Ook kunnen ze kleine medische taken verrichten, zoals het meten van iemands bloeddruk. De reguliere artsen, verpleegkundigen en verzorgenden hebben dan meer tijd voor hun medische taken. Het Rode Kruis heeft in totaal ongeveer 85.000 vrijwillige helpers beschikbaar. Hoeveel van hen al ingezet zijn, kan de organisatie niet aangeven, maar vooralsnog zit er nog rek in en is er nog geen tekort.

Update 15:42 - Aantal opgenomen coronapatiënten stijgt tot boven piek november

Het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen is afgelopen etmaal met 178 gestegen. Dat is de grootste toename in 24 uur tijd sinds mei, toen het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) begon met het bijhouden van de gegevens. In totaal behandelen ziekenhuizen nu 2751 coronapatiënten. Daarmee zitten de ziekenhuizen boven de piek van de tweede golf. Begin november waren 2653 patiënten opgenomen. Het LCPS verwacht "dat de huidige sterke stijging ook in de komende dagen doorzet".

Update 15:30 - Weer ongeveer 7500 coronagevallen

Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn 7561 nieuwe coronagevallen doorgegeven aan het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is vrijwel gelijk aan maandag, toen het instituut 7438 gevallen meldde. Op zaterdag en zondag kwamen er ruim 9000 positieve tests bij en in de dagen ervoor meer dan 10.000. Of de daling door de kerstdagen of door de lockdown komt, kan het RIVM nog niet zeggen. Het aantal sterfgevallen steeg afgelopen etmaal wel fors. De gezondheidsdiensten registreerden dat 171 mensen aan het virus zijn overleden. Dat is het hoogste aantal in een etmaal sinds half april, maar het wil niet zeggen dat al deze mensen in de afgelopen 24 uur zijn overleden. Onder de sterfgevallendie de afgelopen 24 uur zijn gemeld, zijn dertien mensen uit Apeldoorn, het hoogste aantal van het land. In Amsterdam kwamen 283 besmettingen aan het licht, in Den Haag testten 197 inwoners positief. Daarna volgen Rotterdam (184), Almere (120) en Utrecht (104). In de afgelopen week zijn 67.388 positieve tests geregistreerd, wat neerkomt op ongeveer 9600 per dag. Voor de vierde dag op rij zit het dagcijfer onder het weekgemiddelde.

Update 15:07 - Aantal coronagevallen afgelopen week gedaald

In de afgelopen week zijn 67.388 nieuwe gevallen van het coronavirus gemeld. Dat is minder dan de week ervoor, toen het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) 82.340 meldingen kreeg. Het RIVM weet nog niet zeker waar de daling aan toe te schrijven is. Het kan een gevolg zijn van de lockdown die twee weken geleden inging. "Maar ook is het mogelijk dat de feestdagen effect hebben gehad op het testgedrag van mensen. Als mensen zich minder vaak hebben laten testen bij klachten dan zou de lichte daling van het aantal gemelde besmettingen ook voor een deel daardoor te verklaren zijn", aldus het instituut.

Update 14:42 - 'Verplichte coronatest lijkt goed doorgekomen bij reizigers'

De verplichting voor reizigers naar Nederland om een recente negatieve coronatest te laten zien, lijkt vrij goed doorgekomen bij passagiers van vervoersbedrijven. Ze werden de afgelopen dagen dan ook volop geïnformeerd over de eis. In een aantal gevallen konden passagiers niet mee, omdat ze geen test hadden of niet meer tijdig een test konden doen. Dat valt op te maken na een rondgang langs grote internationale passagiersvervoerders zoals luchtvaartbedrijf KLM, busvervoerder Flixbus en de internationale hogesnelheidstrein Thalys. De verplichting van een zogeheten negatieve moleculaire PCR-test ging dinsdag in.

Update 13:53 - Zorgmedewerkers verpleeghuizen worden in 25 plaatsen ingeënt

In 25 plaatsen in Nederland komen locaties waar zorgmedewerkers van verpleeghuizen kunnen worden gevaccineerd tegen het coronavirus. De eerste mensen zijn op 8 januari aan de beurt en vanaf 18 januari worden op alle locaties mensen ingeënt. GGD GHOR Nederland, de organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten, heeft dinsdag bekendgemaakt om welke 25 plaatsen het gaat. De priklocaties zijn Amsterdam, Schiphol, Huizen, Purmerend, Alkmaar, Leiden, Den Haag, Rotterdam The Hague Airport, Dordrecht, Houten, Breda, Veghel, Eindhoven, Maastricht, Venlo, Wijchen, Arnhem, Apeldoorn, Zwolle, Enschede, Lelystad, Assen, Groningen en Leeuwarden.

Update 11:52 - VWS: Geen versnelde inenting tegen het rotavirus

Jonge kinderen worden niet versneld ingeënt tegen het rotavirus, laat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport weten. Kinderverpleegkundigen willen dat kinderen op grote schaal worden ingeënt, omdat dat de zorg in de wintermaanden zou ontlasten. De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) zei dat dinsdag in het AD. De inenting is nog niet opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Eigenlijk zou de Gezondheidsraad in 2021 met een advies over het vaccin komen, maar de NVK wil dat dat sneller gebeurt en dat de overheid de vaccins op grote schaal inkoopt. Het ministerie laat weten dat een versnelling er niet in zit. "We vragen heel veel van de Gezondheidsraad. Zeker ook in coronatijd. En elk onderwerp is belangrijk voor de volksgezondheid. Ze moeten ook de mogelijkheid hebben om hier gedegen naar te kijken." Bijna alle kinderen tot vijf jaar krijgen een keer het rotavirus. Het is een besmettelijke ziekte, kinderen krijgen last van hun buik en darmen en kunnen last van uitdroging krijgen door diarree en overgeven. Ongeveer 10.000 kinderen gaan hiervoor per jaar naar de huisarts, tussen de 2500 en 4700 komen in het ziekenhuis terecht. Vijf tot zeven kinderen sterven jaarlijks door het virus.

Update 11:33 - KNRM ziet uitwerking coronamaatregelen in reddingscijfers

De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) ziet de effecten van de coronamaatregelen terug in de jaarcijfers. Zo is het aantal mensen dat is gered lager dan in 2019 en voeren er minder boten waar minder mensen opzaten dan een jaar eerder. In een overzicht van alle cijfers is te zien dat de KNRM wel meer reddingsacties moest uitvoeren dan een jaar eerder, maar dat er minder mensen gered werden. Dat komt volgens de reddingsmaatschappij doordat mensen niet meer in grote groepen mochten samenkomen. Daardoor gingen mensen in kleinere gezelschappen naar het water of weg met de boot. In het voorjaar waren er beduidend minder reddingsacties nodig dan in voorgaande jaren, dat kwam door de lockdown die toen van kracht was. Alle jachthavens waren dicht, waardoor er weinig boten op het water waren. In de zomer werden dan weer meer watersporters en zwemmers gered. Dat verklaart de KNRM doordat mensen niet of nauwelijks naar het buitenland op vakantie konden en dus in eigen land het water opzochten. Door de coronamaatregelen heeft de KNRM ook veel trainingen moeten afzeggen. Beginnende reddingswerkers hebben daardoor nog niet de juiste training gekregen. Door het afzeggen van onder meer trainingsbijeenkomsten zijn er echter ook weinig coronabesmettingen geweest onder de KNRM-medewerkers. Alle 45 posten bleven constant bemand. In 2021 zet de KNRM in op het inhalen van trainingen en het voorkomen van ongevallen door voorlichting te geven aan booteigenaren en watersporters.

Update 11:24 - Inspectie dreigt met dwangsom tegen onhygiënische coronatester

Een commerciële coronatester dreigt een dwangsom te krijgen omdat de hygiëne niet in orde is. Als Coronatestservice zijn zaakjes niet op orde heeft, volgt een dwangsom van 10.000 euro per week, met een maximum van 40.000 euro. Coronatestservice heeft testlocaties in Utrecht, Almere en Badhoevedorp, waar mensen tegen betaling zich kunnen laten testen op het coronavirus. De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) concludeert dat Coronatestservice geen goede afspraken heeft gemaakt over het schoonmaken van de testlocaties. Medewerkers doen dat zelf, maar ze krijgen geen duidelijke instructies. In Utrecht en Almere is geen apparaat beschikbaar om ruimtes te ontsmetten, een zogenoemde waterstofperoxidevernevelaar. In Badhoevedorp is die er wel, maar zonder gebruiksvoorschrift, waardoor medewerkers niet weten hoe ze het apparaat moeten gebruiken. Ook weten ze niet wanneer ze precies moeten ontsmetten. De inspecteurs vonden meer problemen. Zo zitten alle geteste personen in Badhoevedorp op dezelfde stoel, zonder dat daar een papier op is gelegd. De stoel is bovendien moeilijk te reinigen. Daardoor bestaat het gevaar dat juist de teststoel een bron van besmetting wordt. Verder gebruiken de testers het testmateriaal niet zoals op de handleiding staat.

Update 05:04 - ActiZ: continuïteit ouderenzorg in het geding

De nood in verpleeg- en verzorgingshuizen is door het coronavirus hoog en kan ertoe leiden dat ouderen straks minder vaak gewassen worden of dat de dagbesteding wordt stopgezet. Daarvoor waarschuwt Conny Helder van ActiZ, de branchevereniging van organisaties in de (ouderen)zorg, in het AD. "Ook kan het zo zijn dat bewoners tijdelijk naar een andere kamer moeten verhuizen. Allemaal heel vervelend, maar we vragen echt om begrip." Een op de drie verpleeghuizen heeft volgens Helder momenteel te maken met corona en het ziekteverzuim in de ouderenzorg ligt landelijk op zo'n 10 à 11 procent. "Maar dat is gemiddeld. Op plekken waar een grote corona-uitbraak is, liggen die percentages veel hoger", zegt ze tegen de krant. Door het personeelstekort komt de continuïteit van de zorg in het geding. "Als je dan moet kiezen tussen het kunnen blijven afwerken van je medicijnrondes of het leveren van zinvolle dagbesteding, dan is er maar één keuze, hoe jammer we dat ook vinden."

Update 03:30 - Gehele Europese Unie vaccineert tegen corona, behalve Nederland

Ierland vaccineert dinsdag zijn eerste inwoners tegen het coronavirus, als 26e van de 27 landen in de Europese Unie. Nederland is het enige land waar de inwoners nog moeten wachten op het vaccin. Het kabinet wil pas op 8 januari de vaccinatiecampagne starten. Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag, op tweede kerstdag, de eerste landen die begonnen met vaccineren. Op zondag volgden Frankrijk, Italië, Spanje, Finland, Denemarken, Zweden, Oostenrijk, Polen, Tsjechië, Portugal, Roemenië, Griekenland, Bulgarije, Kroatië, Slovenië, Estland, Litouwen, Cyprus en Malta. In België werden maandag de eerste mensen ingeënt. De eerste die bij de zuiderburen het vaccin kreeg, was de 96-jarige Jos Hermans uit de Brusselse gemeente Sint-Pieters-Woluwe. Ook Luxemburg en Letland zijn maandag gestart met vaccineren. Alle Europese landen gebruiken het vaccin Comirnaty, dat is ontwikkeld door de Amerikaanse farmaceut Pfizer en het Duitse BioNTech. Comirnaty is het enige vaccin dat tot nu toe is toegelaten in Europa. Het Nederlandse kabinet wil eerst de zorgmedewerkers in onder meer verpleeghuizen en instellingen voor verstandelijk gehandicapten vaccineren. De Gezondheidsraad adviseert juist om te beginnen met ouderen.

Update 03:30 - Negatieve test verplicht voor reizigers naar Nederland

Reizigers die naar Nederland willen komen vanuit een risicogebied moeten vanaf dinsdag een negatieve coronatest kunnen tonen die niet meer dan 72 uur oud is. De verplichting geldt voor de meeste landen, aangezien het ministerie van Buitenlandse Zaken het overgrote deel van de wereld als risicogebied aanmerkt. De verplichting was vorige week al ingesteld voor reizigers uit het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika vanwege een gemuteerde variant van het coronavirus die daar rondgaat, en gaat nu dus gelden voor de rest van de wereld. Het zal aan de luchtvaartmaatschappijen en andere vervoersbedrijven zijn om mensen vóór het boarden of instappen te controleren op de testverklaring. Zonder een verklaring mag iemand niet mee. In Nederland worden steekproefsgewijs controles uitgevoerd.

Update 00:01 - CBS: 800 doden meer dan normaal in de week van 14 december

In de week van 14 tot en met 20 december zijn in ons land bijna 4000 mensen gestorven, schat het CBS, 800 meer dan het aantal dat we normaal kunnen verwachten voor deze week. Het is ook een kleine 400 meer dan een week eerder, toen er 3580 mensen overleden. In 2020 overleden tot en met week 51 ruim 162.000 mensen, 13.000 meer dan waar eerder rekening mee werd gehouden. Al sinds 21 september, week 39, is de wekelijkse sterfte hoger dan anders. In de eerste dertien weken van de tweede coronagolf (week 39 tot en met week 51) gingen er 6100 meer mensen dood dan je in deze periode zou verwachten. Tijdens de eerste golf (week 11 tot en met week 19) was de zogenoemde oversterfte naar schatting bijna 9000. Ook in weken 33 en 34, tijdens de hittegolf, was er sprake van meer doden dan anders in die periode. In andere weken van 2020 was de sterfte juist lager dan verwacht. De cijfers over de (over)sterfte zijn gebaseerd op de dagelijkse berichten over het aantal overledenen die het CBS elke dag krijgt. Deze berichten geven nog geen informatie over de doodsoorzaak. Wel is inmiddels van alle overledenen tot en met juni 2020 de doodsoorzaak bekend. Volgens deze cijfers overleden iets meer dan 10.000 mensen aan Covid-19. Hoe zit het met de sterfte in jouw provincie? Bekijk het in onderstaande grafiek.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.