Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Groningen en Twente luiden noodklok om zorgelijke en verontrustende situatie

LIVEBLOG | Groningen en Twente luiden noodklok om zorgelijke en verontrustende situatie

Milieu en Gezondheid

27 dec 2020, 08:06

Nederland viert dit jaar een sobere Kerst in kleine kring. Het land zit vijf weken op slot om het aantal besmettingen terug te dringen. Het aantal ziekenhuisopnames blijft ondertussen gestaag stijgen. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op zondag: 9.108 9.880, dat zijn er 772 minder dan op zaterdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op zondag: 2.421, dat zijn er 79 meer dan op zaterdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op zondag: 624, dat zijn er 16meer dan op zaterdag – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:31 - Bruls: in gesprek over inzet van het leger in de zorg

Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het Veiligheidsberaad, gaat maandag in gesprek met minister Ferd Grapperhaus (Justitie en Veiligheid) over de inzet van het leger in de zorg. Dat zei hij zondagavond in Nieuwsuur. Daarmee reageert Bruls op de brief die veiligheidsregio's Groningen, Noord- en Oost-Gelderland en Twente hebben gestuurd aan de ministeries van Defensie en VWS, waarin ze de noodklok luiden over de capaciteit in de zorg in de strijd tegen het coronavirus.

Update 15:19 - Afgelopen etmaal 9108 nieuwe coronagevallen, minder dan etmaal ervoor

Tussen zaterdagochtend en zondagochtend zijn 9108 positieve coronatests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is minder dan het etmaal ervoor.

Update 14:27 - 'Groningen en Twente luiden noodklok: zwartste scenario dreigt'

In een brandbrief aan verschillende ministeries vragen Groningen en Twente militaire bijstand in verpleeg- en verzorgingshuizen. Komt die er niet, dan dreigt het zwartste scenario. Het minimumniveau aan zorg kan dan niet meer worden geleverd, zo meldt RTL Nieuws. "De nood is ongekend hoog", schrijft de Groningse burgemeester Koen Schuiling. De regio's Groningen en Twente kampen met snel toenemend aantal coronabesmettingen. Tegelijkertijd neemt het ziekteverzuim onder personeel van verpleeg- en verzorgingshuizen en in de gehandicaptenzorg snel toe. "Ik doe een klemmend beroep op u om deze ondersteuning op zeer korte termijn te bieden", aldus Schuiling. De regio Noord- en Oost-Gelderland sprak vorige week al van een "zeer zorgelijke en verontrustende situatie" vanwege de forse stijging van het aantal besmettingen. De noodkreet heeft Den Haag inderdaad bereikt, aldus het ministerie van Defensie. In overleg met het ministerie van Volksgezondheid wordt gekeken wat er mogelijk is aan hulp. Het verzoek van de regio's Groningen en Twente zal maandagavond ook worden besproken in het Veiligheidsberaad.

Update 14:10 - Meer teststraten dicht vanwege de storm

Na de teststraat in Zaandam zijn ook die in Dordrecht, Vlissingen en Zoetermeer gesloten vanwege de storm. Dat melden verschillende media, waaronder de NOS, Omroep West en Omroep Zeeland. In Vlissingen zit de teststraat in tenten. Mensen die daar getest zouden worden, kunnen nu terecht in de Zeelandhallen in Goes, schrijft Omroep Zeeland. In de Dordtse teststraat is het volgens de GGD Zuid-Holland Zuid te gevaarlijk. Mensen worden gebeld om andere afspraken in te plannen. Volgens een woordvoerder van de GGD Haaglanden was het vanwege de harde wind niet verantwoord om de testlocatie in Zoetermeer, die buiten op een parkeerterrein staat, open te houden, schrijft Omroep West. Mensen die er vandaag een afspraak hadden, worden gebeld en doorverwezen naar andere testlocaties in de regio.

Update 13:17 - Coronateststraat Dordrecht dicht om storm Bella

De GGD Zuid-Holland Zuid sluit vanmiddag een teststraat in Dordrecht. "Vanwege de aanhoudende storm is het er momenteel te gevaarlijk. De mensen die vanaf 13.00 uur een afspraak hebben worden allemaal persoonlijk gebeld. Er wordt dan gelijk een nieuwe afspraak met hen ingepland." https://twitter.com/ggdzhz/status/1343164687215689729

Update 13:14 - EU-landen beginnen met vaccineren tegen coronavirus

Veel landen binnen de Europese Unie beginnen zondag met het vaccineren tegen het coronavirus. In de ochtend kregen inwoners van onder meer Italië, Spanje, Tsjechië, Zweden, Denemarken, Cyprus en Litouwen de eerste prikken. In Duitsland, Hongarije en Slowakije waren zaterdag al de eerste vaccins toegediend in het kader van de Europese uitrol van het vaccin van Pfizer en BioNTech. Nederland volgt vanaf vrijdag 8 januari. Italië begon met het vaccineren van gezondheidswerkers en de meest kwetsbare groepen. Op foto's van het ministerie van Volksgezondheid is te zien dat verschillende mannen en vrouwen zondagochtend een prik kregen. "Deze datum zal voor altijd bij ons blijven", tweette premier Giuseppe Conte. Italië was het eerste westerse land dat zwaar getroffen werd door de pandemie. Meer dan 71.000 mensen zijn daar tot nu toe gestorven aan Covid-19. In Spanje kreeg een 96-jarige bewoonster van een verzorgingstehuis in het midden van het land de eerste prik. De nationale televisie zond het live uit. In Tsjechië kreeg premier Andrej Babis als eerste het vaccin in het Centraal Militair Hospitaal in Praag, net voordat andere ziekenhuizen in de hoofdstad en de op één na grootste stad Brno begonnen met de distributie van de 9750 doses die het land tot nu toe heeft ontvangen. "Het vaccin dat gisteren uit de Europese Unie is aangekomen, dat is hoop, hoop dat we terug zullen keren naar een normaal leven," zei Babis voordat hij de prik kreeg. Kort na Babis kreeg de 95-jarige Emilie Repikova, 95, een veteraan uit de Tweede Wereldoorlog, het vaccin toegediend. In Zweden had de 91-jarige Gun-Britt Johnson in een verpleeghuis in Mjolby de primeur. "Ik heb niets gevoeld," zei ze na het krijgen van de prik. Ze zei dat het "een verrassing" was om als eerste in het land van 10,3 miljoen inwoners te worden uitgekozen om het vaccin te krijgen en ze had er naar uitgekeken. In het Deense Odense kreeg een 79-jarige bewoner van een verpleeghuis de eerste injectie. Regeringsleider Mette Frederiksen zei in een reactie dat er nu "licht aan het eind van de tunnel is, na het moeilijkste jaar sinds de Tweede Wereldoorlog. In Cyprus kregen de bewoners van bejaardenhuizen in de steden Nicosia, Larnaca en Limassol als eersten het vaccin toegediend. In Litouwen werden artsen en verpleegkundigen geïnjecteerd. Het vaccin van Pfizer en BioNTech werd maandag goedgekeurd voor gebruik in de Europese Unie. Het middel kwam zaterdag aan in de lidstaten, ook in Nederland.

Update 10:34 - Zeeland verplaatst coronateststraat vanwege storm Bella

Normaal gesproken kunnen Zeeuwen terecht in Vlissingen voor hun coronatest. Maar vanwege storm Bella heeft de GGD in Zeeland alle afspraken van zondag verplaatst naar een testlocatie in Goes. https://twitter.com/GGDZeeland/status/1343120694645846018

Update 03:30 - Laatste dag voor aanvraag NOW 3.0

Werkgevers kunnen tot en met deze zondag een aanvraag indienen bij het UWV voor de NOW 3.0-regeling, waarmee ze een groot deel van hun loonkosten vergoed kunnen krijgen. Dit derde pakket aan coronasteun is voor het tijdvak van oktober tot en met december. Eerder zou het loket al op 13 december sluiten, maar vanwege de lockdown die werd afgekondigd op 14 december, werd het weer geopend. Bedrijven moeten wel aan enkele voorwaarden voldoen, zoals gedurende drie maanden tussen 1 oktober 2020 en met 28 februari 2021 een verwacht omzetverlies van ten minste 20 procent. Ook moeten werknemers zoveel mogelijk worden doorbetaald tijdens het ontvangen van de tegemoetkoming. Het is inmiddels het derde NOW-pakket. Nu wordt maximaal 80 procent vergoed, eerder was dat 90 procent. Naarmate het verlies van een bedrijf lager is, wordt ook de vergoeding lager. Werkgevers moeten zelf inschatten hoeveel omzet ze waarschijnlijk verliezen. Teveel ontvangen steun moet later worden terugbetaald. Naar schatting zes op de tien bedrijven die voor de eerste periode steun aanvroeg, moet een deel daarvan terugbetalen. Veel werkgevers hebben toen bewust hoog ingezet omdat ze niet wisten waar ze aan toe waren, zei minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken) eerder deze maand. Sinds 16 november zijn er meer dan 65.000 aanvragen gedaan, waarvan er meer dan 55.000 zijn goedgekeurd, maakte het UWV vorige week bekend. Er is ruim 1,2 miljard euro uitgekeerd. Bij het tweede pakket ging het om 1,5 miljard en bij het eerste om 4 miljard euro. Het UWV komt later met meer informatie voor een vierde en vijfde aanvraagperiode voor de NOW.

Update 03:30 - Laatste inzameldag van vuurwerk in Amsterdam

Zondag is de laatste dag dat mensen vuurwerk straffeloos kunnen inleveren bij de gemeente Amsterdam. Eerder kon dit in de hoofdstad al op donderdag, en ook in Utrecht en Rotterdam werd op meerdere dagen al een inzamelingsactie georganiseerd. In Den Haag wordt de actie na het weekend op maandag en dinsdag gehouden. Het verkopen, bezitten en afsteken van vuurwerk is dit jaar tijdens oud en nieuw verboden. Dat moet in coronatijd extra druk op de zorg voorkomen. In de steden kan vuurwerk tot 25 kilo per persoon worden ingeleverd, ook zwaarder vuurwerk dat al illegaal was voor het vuurwerkverbod. Bij de inleveracties in Utrecht en Rotterdam werd in totaal 523 kilo vuurwerk ingezameld.

Update 03:31 - Politie maakt einde aan feest met honderd aanwezigen

In de Benthemstraat in Rotterdam heeft de politie in de nacht van zaterdag op zondag een einde gemaakt een groot feest in een bedrijfspand. Bij dit feest waren ongeveer honderd mensen aanwezig. Of er aanhoudingen zijn verricht meldt de politie niet.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.