Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | Aantal nieuwe coronabesmettingen met bijna 1000 gestegen, ziekenhuisopnames blijven dalen

LIVEBLOG | Aantal nieuwe coronabesmettingen met bijna 1000 gestegen, ziekenhuisopnames blijven dalen

Milieu en Gezondheid

25 nov 2020, 07:30

Nederland is weer terug in de 'gedeeltelijke' lockdown. Het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames lijkt al een tijdje stabiel, de vraag is de komende periode dan ook hoe de feestdagen gevierd zullen worden. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. – Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op woensdag: 4.947, dat zijn er 977 meer dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op woensdag: 1.839, dat zijn er 43 minder dan op dinsdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op woensdag: 529, dat zijn er 3 minder dan op dinsdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.981 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente

Update 22:59 - Amsterdam wil dat het Rijk heel de winter zorgt voor coronaopvang

De noodopvang voor dak- en thuislozen vanwege de coronacrisis moet heel de winter in Amsterdam blijven. Ook als er geen (semi)lockdown is. Een overgrote meerderheid van de gemeenteraad pleit daarvoor. De partijen onder aanvoering van GroenLinks willen dat de door het Rijk bekostigde coronaopvang wordt verlengd tot 1 april. Het college van burgemeester en wethouders moet daar op aandringen bij staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, vinden ze. De coronanoodopvang is bedoeld om alle dak- en thuislozen binnen te kunnen laten slapen als het advies geldt dat iedereen zoveel mogelijk thuis moet zijn. GroenLinks laat weten dat met de versoepelingen van de coronamaatregelen vorige week er opnieuw een einde kwam aan de extra opvang, die ook tijdens de eerste besmettingsgolf werd ingericht. De Amsterdamse raad wil dat de opvang heel deze winter blijft, ongeacht de situatie rond het coronavirus.

Update 15:03 - Trage aanpak Slob ventilatie op scholen irriteert Tweede Kamer

De Tweede Kamer is geïrriteerd over de trage vooruitgang wat betreft de aanleg van goede ventilatie op scholen. Begin oktober maakte onderwijsminister Arie Slob bekend 360 miljoen euro voor ventilatie op scholen vrij te maken, maar schoolbesturen kunnen pas vanaf 1 januari dat geld aanvragen. Met de winter voor de deur is dat veel te laat, klinkt eensgezind in de Kamer. Veel projecten op scholen zijn uitgesteld omdat het geld nog niet beschikbaar is. Als de ventilatie niet op orde is, wordt geadviseerd tijdelijk te luchten door ramen en deuren open te zetten.

Update 16:36 - Slob wil sneltesten voor leerlingen inzetten

Onderwijsminister Arie Slob wil sneltesten gaan inzetten in het onderwijs, zodra deze goedgekeurd zijn. Op zowel basisscholen als middelbare scholen wil Slob een proef houden met "testen bij de voordeur". Volgens hem is het "één van de dingen die we kunnen doen in de aanpak van deze crisis". Slob gaat een aantal scholen vragen mee te werken aan zo'n proef. Afgezien van testen aan de deur zou er ook getest kunnen worden bij een zogeheten 'clusteruitbraak', waarbij ineens heel veel besmettingen op één school plaatsvinden. Volgens de minister loopt de discussie hierover al langer, nu het aantal besmettingen op scholen toeneemt. Hij moet de plannen nog verder uitwerken met rest van het onderwijsveld.

Update 16:42 - Carbidschieten mag zonder publiek in Drenthe

De veiligheidsregio Drenthe staat carbidschieten tijdens de jaarwisseling toe, maar er mag geen publiek komen kijken. Ook zijn de gebruikelijke eet- en drinkkraampjes bij het evenement verboden. Bij het laten knallen van de melkbussen mogen maximaal vier mensen bij elkaar zijn, die elk op 1,5 meter afstand van elkaar moeten blijven, aldus woensdag Marco Out, voorzitter van de veiligheidsregio en burgemeester van Assen.

Update 15:16 - De Jonge wilde "geenszins" vooruitlopen op extra maatregelen

Zorgminister Hugo de Jonge heeft "geenszins" vooruit willen lopen op extra maatregelen tegen de verspreiding van het coronavirus, toen hij dinsdag na het vragenuur in de Tweede Kamer de pers te woord stond. Hij heeft slechts "de epidemiologische situatie geduid", schrijft hij aan de Kamer. De oppositie viel dinsdag over de opmerkingen die De Jonge maakte tegenover journalisten. Hij zei dat het aantal coronabesmettingen niet de goede kant opgaat, en dat in plaats van de gehoopte versoepeling van de contactbeperkingen richting de feestdagen, er mogelijk juist een aanscherping nodig is. PVV-leider Geert WIlders, die De Jonge hoorde spreken, vindt dat de minister die boodschap eerst met de Tweede Kamer had moeten delen. "Ik kan er niet tegen als bewindslieden de pers te woord staan, en wij het hier niet weten en er niet over kunnen debatteren", zei hij. Wilders kreeg bijval van veel andere oppositiepartijen. SP-Kamerlid Frank Futselaar noemde het "een structureel probleem en een oorzaak van grote ergernis" dat de pers zaken eerder hoort dan de Kamer. Maar de PVV-voorman kreeg onvoldoende steun voor zijn verzoek om er volgende week een debat over te voeren.

Update 15:00 - Longen herstellen zich meestal goed na besmetting met coronavirus

Het longweefsel van patiënten die ernstig ziek werden na een besmetting met het coronavirus, herstelt zich meestal goed. Volgens longarts Bram van den Borst van het academische ziekenhuis Radboudumc in Nijmegen is het herstel te vergelijken met genezing na een zware longontsteking. Hij noemt het "bemoedigend" dat de longen zich drie maanden na Covid-19 zo goed herstellen. Op de speciaal voor corona ingerichte multidisciplinaire nazorgpoli van het Radboudumc is het eerste Nederlandse wetenschappelijke onderzoek gedaan naar hoe het gaat met mensen die tijdens de eerste coronagolf Covid-19 kregen. Uit de woensdag gepresenteerde resultaten blijkt dat het algehele herstel na Covid-19 beter is bij patiënten die in het ziekenhuis hebben gelegen dan bij patiënten die de ziekte thuis hebben doorgemaakt. Vrijwel alle patiënten houden klachten als vermoeidheid, kortademigheid en verminderde kwaliteit van leven. Maar patiënten die niet werden opgenomen voelen zich slechter. Volgens hoofdonderzoeker Van den Borst is dat logisch: "Deze groep had weliswaar een relatief milde vorm van de ziekte, maar houdt hardnekkige klachten. Omdat ze die klachten hebben, stuurt hun huisarts ze door naar de nazorgpoli. Ze komen daar dus terecht omdat het niet goed gaat. We vinden in deze groep echter nauwelijks afwijkingen in de longen. Er is dringend meer onderzoek nodig naar de klachten en de behandeling van deze aanzienlijke groep mensen."

Update 14:41 - Aantal coronapatiënten in ziekenhuizen daalt verder

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is opnieuw gedaald, van 1925 tot 1839. Dat zijn 86 patiënten minder dan maandag, zo meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Dinsdag meldde het LCPS ook al een afname, toen van 43 patiënten. De laatste afname deed zich alleen voor op verpleegafdelingen. Op de intensive cares liggen juist drie Covid-19-patiënten meer dan een dag eerder. Het zijn er nu 529. Mensen die ernstig ziek zijn geworden van het virus vormen nog net de meerderheid van alle patiënten op de ic. In totaal krijgen 1044 mensen momenteel intensieve zorg in de Nederlandse ziekenhuizen. De afgelopen 24 uur zijn 18 patiënten verplaatst tussen de regio’s, van wie er 3 op de ic liggen. Ziekenhuizen in de grote steden in de Randstad hebben het nog altijd het drukst met de behandeling van coronapatiënten. Ook in Brabant, Midden-Nederland en Twente is de belasting van de zorg nog hoog.

Update 14:26 - Aantal nieuwe coronagevallen met bijna 1000 gestegen

Het aantal nieuwe coronagevallen is het afgelopen etmaal weer toegenomen, na een scherpe daling de voorgaande dag. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 4947 positieve tests geregistreerd, maakte het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu bekend. In het voorgaande etmaal ging het om 3970 nieuwe gevallen. Dat betekent een toename van 977 in het afgelopen etmaal. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) waarschuwde dinsdag dat het aantal coronagevallen nog wel daalt, maar de afname stagneert. In de afgelopen zeven dagen kwamen er ruim 37.200 meldingen van positieve coronatests binnen bij het instituut, iets meer dan de week ervoor. Toen ging het om ruim 36.800 nieuwe gevallen.

Update 11:10 - Celstraf voor relschoppers Viruswaarheid-demonstratie

Een van de relschoppers die zich afgelopen zomer tijdens een verboden demonstratie van actiegroep Viruswaarheid, toen nog Viruswaanzin, tegen de Haagse politie keerde is woensdag door de politierechter veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie maanden, waarvan een maand voorwaardelijk. De officier van justitie had vijf maanden cel geëist, waarvan twee maanden voorwaardelijk. Ze sprak van extreem heftig geweld tegen de politie. "Dit zijn geen demonstranten maar geweldschoppers." De politierechter was het daarmee eens. "De politie moet ongehinderd kunnen werken." Hij noemde het geweld "volstrekt ontoelaatbaar". Bij de politierechter staan woensdag- en donderdagochtend dertien verdachten terecht voor relschoppen op 21 juni in het centrum van Den Haag. Tijdens die rellen werden in totaal 425 mensen aangehouden. De meesten werden daarna met een boete heengezonden. Twaalf mensen werden direct opgepakt, andere relschoppers werden later opgepakt nadat hun foto's door de politie waren vrijgegeven.

Update 03:30 - Relschoppers Viruswaarheid voor de politierechter

Bij de politierechter in Den Haag staan woensdag- en donderdagochtend dertien verdachten terecht voor relschoppen tijdens een demonstratie van actiegroep Viruswaarheid, die toen nog Viruswaanzin heette. De demonstratie op 21 juni werd in eerste instantie verboden, maar desondanks kwamen er alsnog mensen naar het Malieveld. Na een korte betoging tegen de coronamaatregelen kwam tot confrontaties met de Mobiele Eenheid. Volgens de politie hebben de relschoppers daarbij fors geweld tegen agenten gebruikt. Zo werd er met stenen en rookbommen gegooid. Een van de verdachten zou een agent die op de grond lag tegen het hoofd hebben geschopt. Hij moet zich donderdag bij de politierechter melden. Tijdens de rellen werden in totaal 425 mensen aangehouden. De meesten werden daarna met een boete heengezonden. Twaalf mensen werden direct opgepakt voor openlijke geweldpleging. Andere relschoppers werden later opgepakt nadat hun foto's door de politie waren vrijgegeven. Een week later voerden tegenstanders van het coronabeleid opnieuw actie. Ze hadden geen toestemming om te demonstreren en de politie veegde het Malieveld leeg Beeld: Regio15.nl

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.