Milieu en Gezondheid
20 nov 2020, 06:50
Het aantal nieuwe besmettingen neemt de afgelopen dag weer af. Het aantal patiënten in de ziekenhuizen blijft stabiel. Vannacht vervielen de aangescherpte maatregelen en mogen we onder andere weer naar de bioscoop, het zwembad en het museum. Wel blijft het de komende periode spannend over hoe we de feestdagen kunnen gaan vieren. Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland. Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op vrijdag: 5.974 – Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op vrijdag: 1961, dat zijn er 69 minder dan op donderdag – Het aantal coronapatiënten op de intensive care op vrijdag: 557, dat zijn er 8 minder dan op donderdag – Aantal gemelde sterfgevallen tot nu toe: 8.749 – Check hier het aantal coronabesmettingen in jouw gemeente
De besmettingscijfers gaan niet de goede kant op, aldus minister-president Mark Rutte vrijdag na de ministerraad. De afgelopen dagen nam het aantal gevallen weer toe. Er werden vrijdag bijna 6000 besmettingen gemeld, het hoogste aantal in een week. Rutte zei dat er pas medio december mogelijk wat coronamaatregelen kunnen worden versoepeld. Daar moet op 8 december meer duidelijkheid over komen. Maar "dan moeten die cijfers overigens wel echt lager zijn dan ze vandaag zijn, want die gaan nu niet de goede kant op".
Het aantal coronapatiënten dat in de Nederlandse ziekenhuizen ligt, is gezakt tot onder de 2000. Het is voor het eerst sinds 21 oktober dat het aantal onder die grens uitkomt. In totaal behandelen ziekenhuizen momenteel 1961 mensen vanwege een coronabesmetting, 69 minder dan op donderdag. De verpleegafdelingen hebben in de afgelopen 24 uur 217 coronapatiënten opgenomen, terwijl 278 mensen die vleugels hebben verlaten. Op de verpleegafdelingen liggen nu 1414 coronapatiënten. Dat zijn er 61 minder dan op donderdag. De intensivecareafdelingen hebben afgelopen etmaal 35 coronapatiënten opgenomen en 43 zien vertrekken. Daardoor daalde het aantal coronapatiënten op de ic's licht, van 555 naar 547. Het aantal opgenomen coronapatiënten daalt al een tijdje. In de afgelopen 2,5 week zijn bijna 700 bedden op verpleegafdelingen en ic's vrijgekomen. Toch moeten er nog steeds patiënten worden verplaatst naar andere regio's, om de druk in de grootste brandhaarden te verlichten. Afgelopen etmaal zijn 19 mensen verplaatst naar andere delen van het land. Het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding begon daar twee maanden geleden mee, toen de tweede golf aanzwol. Sindsdien zijn 1351 mensen verspreid over het land.
Het aantal nieuwe coronagevallen in Nederland is opnieuw gestegen. Tussen donderdagochtend en vrijdagochtend zijn 5974 positieve tests geregistreerd, het hoogste aantal in een week tijd. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) meldde donderdag 5729 gevallen en woensdag 4615, maar dat kwam mede door een technische storing. Ook vorige week waren er op woensdag, donderdag en vrijdag meer positieve tests dan op maandag en dinsdag. Het aantal sterfgevallen steeg met 51. Dat wil niet zeggen dat al deze mensen afgelopen etmaal zijn overleden. Op donderdag werden 75 sterfgevallen geregistreerd.
Meer mensen worden door hun huisarts doorverwezen naar het ziekenhuis of naar een kliniek voor geestelijke gezondheidszorg. Het aantal ligt nog wel lager dan het zonder corona-uitbraak zou zijn geweest, maar het stijgt ten opzichte van vorige week. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) kan nog niet zeggen of dat een rechtstreeks gevolg is van het dalende aantal coronagevallen en ziekenhuisopnames. Het aantal verwijzingen lag vorige week op 80 procent van het aantal dat normaal zou worden verwacht. De week ervoor was dit 72 procent. De NZa schat dat huisartsen sinds het begin van de corona-uitbraak ruim een miljoen minder doorverwijzingen hebben gedaan. Het aantal gemiste verwijzingen stijgt nog wel "maar minder hard dan de afgelopen weken", aldus de zorgwaakhond.
Mocht er volgend jaar een eind komen aan de coronacrisis, dan willen zeven op de tien werkenden die nu veelal vanuit huis werken, dat straks ook blijven doen. Dat blijkt uit een onderzoek van vakcentrale CNV onder 3000 thuiswerkende leden. De bond pleit voor extra fiscale voordelen voor thuiswerkmiddelen. Bijna de helft van de ondervraagden (45 procent) wil verder dat afspraken buiten de deur na de crisis online blijven gebeuren. Ondanks de toekomstwensen van de medewerkers hebben maar weinig werkgevers volgens de bond op dit moment een beleid dat structureel thuiswerken faciliteert. Daarnaast kampen veel thuiswerkers met klachten. Vier op de tien hebben meer fysieke klachten en 44 procent beschikt niet over een arbo-verantwoorde werkplek, blijkt uit het CNV-onderzoek. Het kabinet moet snel met een thuiswerkvisie komen, vindt het CNV. Onderdelen daarvan zijn fiscale voordelen voor thuiswerkmiddelen en een eenmalig fiscaal voordeel voor een thuiswerkcoach: iemand die thuis de werkplek doorlicht, inventariseert wat er nodig is aan extra middelen en de thuiswerker ook adviseert over zijn of haar werkhouding.
Mannen nemen sinds de coronacrisis iets meer zorgtaken op zich, maar de verdeling is nog altijd ongelijk. In 39 procent van de duizend ondervraagde gezinnen zijn de zorgtaken gelijk verdeeld, voor de coronacrisis was dit bij 33 procent van de gezinnen het geval. Dat meldt de Volkskrant op basis van onderzoek van de Universiteit Utrecht. De toename van zorgende vaders kwam volgens de hoofdonderzoeker door de oververtegenwoordiging van vrouwen in de zogeheten 'cruciale beroepen'. Volgens het CBS wordt tweederde van die beroepen, zoals in de zorg en de kinderopvang, vervuld door vrouwen.
De Amerikaanse farmaceut Pfizer geeft geen inzicht in de wijze waarop het coronavaccin is ontwikkeld. Volgens deskundigen zou Pfizer hierdoor duizenden levens op het spel zetten. Een deel van de Tweede Kamer eist actie, schrijft het AD. Mark Jolink van octrooibureau EP&C is deze houding zeer kwalijk. "Zeker omdat Pfizer heeft aangegeven dit jaar wereldwijd slechts 50 miljoen vaccins te kunnen produceren en volgend jaar te mikken op 1,3 miljard doses." Dit is volgens de expert lang niet genoeg om aan de vraag te voldoen. "Door alles in eigen hand te houden, is de productievertraging enorm. In die tijd lopen miljoenen mensen corona op." Jolink wijst erop dat concurrent Moderna het octrooi op zijn vaccin wél vrijgeeft, in ieder geval voor zolang de coronapandemie voortduurt.
De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert landen om geen gebruik meer te maken van het virusremmende remdesivir bij coronapatiënten die in het ziekenhuis zijn opgenomen. Volgens de WHO heeft het middel "geen belangrijk effect" op de gezondheid van Covid-19-patiënten, ongeacht hoe ziek ze zijn. Een groep van internationale experts die bij de WHO de richtlijnen opstelt, zegt dat er geen bewijs is "op basis van de huidige beschikbare gegevens" voor belangwekkende resultaten voor de patiënt. De aanbeveling volgt op vier internationale onderzoeken onder meer dan 7000 patiënten die met het coronavirus in het ziekenhuis lagen. Het advies van de WHO is vrijdag gepubliceerd in het British Medical Journal. Daarin wordt aanbevolen om "remdesivir niet toe te dienen naast de gebruikelijke zorg voor de behandeling van patiënten die met Covid-19 in het ziekenhuis zijn opgenomen, ongeacht de ernst van de ziekte". Remdesivir wordt onder andere toegediend aan Covid-19-patiënten die zuurstoftoevoer nodig hebben. Ook in Nederland wordt het middel gebruikt. De Amerikaanse president Donald Trump kreeg een behandeling met onder andere remdesivir nadat hij in oktober positief testte op het coronavirus. Redactie / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.