Terug

Volg Hart van Nederland

LIVEBLOG | IC-voorman Gommers niet overtuigd van nut avondklok

LIVEBLOG | IC-voorman Gommers niet overtuigd van nut avondklok

Milieu en Gezondheid

19 jan 2021, 06:24

Nederland blijft nog drie weken langer in lockdown. De besmettingscijfers dalen langzaam en liggen er steeds minder coronapatiënten in het ziekenhuis. Maar is het stilte voor de storm, met de Britse coronavariant in opmars? Volg hier het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland.

  • Aantal nieuwe bevestigde coronabesmettingen op dinsdag: 4.335, dat zijn er 479 minder dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten in het ziekenhuis op dinsdag: 2.445, dat zijn er 16 meer dan op maandag

  • Het aantal coronapatiënten op de intensive care op dinsdag: 678, dat zijn er 7 minder dan op zondag

  • Aantal sterfgevallen dat gemeld is op dinsdag: 106, er zijn tot nu toe 13.162 coronadoden geregistreerd

Update 22:45 - IC-voorman Gommers niet overtuigd van nut avondklok

Voorzitter Diederik Gommers van de Nederlandse Vereniging voor Intensive Care (NVIC) is nog niet overtuigd van het nut van de invoering van een avondklok. In de talkshow Jinek (RTL 4) zei hij dinsdagavond daarvan geen voorstander te zijn. "Ik vind dat we over zo'n rigoureuze maatregel, die ook heel veel invloed heeft op de jeugd, heel goed moeten nadenken", zei Gommers.

Hij zegt eerst nadere gegevens te willen afwachten van het Outbreak Management Team "om te zien of het daadwerkelijk effect gaat hebben".

Volgens hem is de avondklok vooral bedoeld om de verspreiding onder jongeren tussen 20 en 25 jaar terug te dringen. "Daar wil je graag de besmettingen voorkomen."

Update 22:32 - Kabinet overweegt lager maximaal aantal bezoekers uitvaart

Het kabinet denkt erover het maximale aantal gasten dat aanwezig mag zijn bij een uitvaart verder te beperken. Dat bevestigen bronnen na berichtgeving door de NOS en NRC. Mogelijk gaat het maximale aantal van 100 naar 50, maar dat is nog niet zeker. Een besluit daarover wordt woensdag genomen.

Verder spreekt het kabinet over het beperken van bezoek thuis. Nu mag men nog twee gasten per dag thuis uitnodigen, maar dat gaat mogelijk naar een. Ook hierover ligt nog geen besluit, benadrukken bronnen. Hetzelfde geldt voor een mogelijke reisbeperking vanuit het Verenigd Koninkrijk of Zuid-Afrika.

Woensdag praat het kabinet over het aanscherpen van de coronamaatregelen. Aansluitend volgt een persconferentie met coronaminister Hugo de Jonge. Vermoedelijk komt er een avondklok tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 's nachts. Deze zou mogelijk van kracht zijn zolang de lockdown duurt. Die loopt tot en met 9 februari.

Het is nog onduidelijk of de andere maatregelen die op tafel liggen ook worden genomen als er een avondklok komt, of dat ze er een alternatief voor zijn. Het Outbreak Management Team (OMT) is gevraagd te onderzoeken hoe de verspreiding van de Britse variant van het virus, die besmettelijker is, het beste kan worden tegengegaan. Daarbij is gevraagd de effecten van een avondklok te onderzoeken, maar ook te kijken naar alternatieven.

Update 22:03 - Thuisbezorgd-jassen massaal te koop voor avondklok, Marktplaats grijpt in

De dreigende avondklok leidt nu al tot creatieve oplossingen. Op internet worden jassen van maaltijdbezorgers waaronder Thuisbezorgd.nl, Deliveroo en Uber Eats aangeboden want zij mogen mogelijk wel de weg op tijdens de spertijd.

Lees meer.

Update 20:38 - 'Houd bij avondklok rekening met mantelzorgers'

Houd bij de invoering van een avondklok rekening met mantelzorgers. Die oproep doet seniorenorganisatie KBO-PCOB aan premier Mark Rutte.

Marcel Sturkenboom, directeur van KBO-PCOB, pleit ervoor de avondklok op zijn vroegst om 21.00 uur te laten ingaan. "Vaak is dat het laatste contactmoment voor de nacht, die al zo eenzaam kan zijn." Volgens Sturkenboom geeft een latere avondklok mantelzorgers na hun gewone werk "ademruimte om nog op tijd thuis te komen". Voor zover bekend zou de avondklok tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts gaan gelden.

Het kabinet beslist naar verwachting woensdagochtend over de invoering van een avondklok. Het is een van de maatregelen om het coronavirus en met name de Britse variant ervan te beteugelen. De Britse coronavariant is besmettelijker dan het huidige virus. Deskundigen waarschuwen dat deze variant de druk op de ziekenhuizen van ernstig zieke coronapatiënten de komende weken doet toenemen.

Update 20:17 - Burgemeesters in principe niet afwijzend tegenover avondklok

De voorzitters van de veiligheidsregio's die samen het Veiligheidsberaad vormen, staan in principe niet afwijzend tegenover een avondklok maar willen eerst horen wat het OMT-advies zegt. "Als het kabinet laat zien dat de avondklok ons kan helpen sneller door dit proces heen te komen, dan ben ik voor", zei burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam voorafgaand aan de vergadering van het beraad in Utrecht.

Ook zijn collega Wouter Kolff van Dordrecht wil "geen enkele maatregel uitsluiten". "Maar ik wil wel eerst weten wat het effect van een avondklok is". Annemarie Penn-te Strake van Maastricht is voor een "stevige aanpak". "Wij hebben niet veel mogelijkheden meer in het mandje." Jan Lonink van Terneuzen "moet nog overtuigd worden". Ook Jan van Zanen van Den Haag zit nog met "stevige vragen."

Alleen Pieter Broertjes van Hilversum is bij voorbaat tegen. Hij vindt de maatregel niet proportioneel. "Een avondklok is niet goed voor het draagvlak. Het is ook niet nodig. De gereedschapskist is nog niet leeg." Ook de handhaving is volgens hem een probleem. De politie Midden-Nederland heeft de regionale burgemeesters een brief geschreven waarin zij aangeeft het "heel moeilijk vinden om hiervoor capaciteit vrij te krijgen".

Volgens de burgemeesters komt het vooral neer op een moreel appel aan de Nederlanders. Aboutaleb: "Ik ga ervan uit dat het merendeel van de samenleving gezagsgetrouw is. Iedereen is in principe binnen. Als je buiten bent, heb je wat uit te leggen."

Woensdag beslist het demissionaire kabinet of de avondklok wordt ingevoerd. Die zou volgens ingewijden gaan gelden tussen 20.00 uur 's avonds en 04.00 uur 's nachts. De Kamer debatteert er dezelfde dag over. Wanneer de avondklok precies zal ingaan, is niet duidelijk, mogelijk al aan het einde van deze week. Het verbod om 's avonds en 's nachts op straat te zijn, gaat waarschijnlijk duren tot het einde van de harde lockdown, dat nu voorzien is op 9 februari.

Update 18:29 - 13,3 procent bloeddonors draagt antistoffen tegen coronavirus

Het percentage bloeddonors dat antistoffen tegen het coronavirus draagt, is landelijk gezien gestegen naar 13,3, meldt Sanquin. In december was dat nog 10,3 procent.

Volgens de organisatie die de bloedvoorziening in Nederland regelt zijn vooral bloeddonors in Limburg en Noord-Brabant bovengemiddeld drager van de antistoffen met 15 procent.

Het meten van de antistoffen tegen het coronavirus bij mensen die bloed geven, biedt inzicht in de verspreiding van Covid-19 in Nederland.

Volgens Sanquin zal het percentage vermoedelijk verder oplopen nadat het RIVM in december al een stijging van het aantal infecties rapporteerde. Dat is nog niet zichtbaar in de huidige cijfers, omdat mensen die bloed geven eerst twee weken klachtenvrij moeten zijn alvorens zij opnieuw kunnen doneren. De organisatie onderzoekt via een steekproef wekelijks ongeveer 2000 plasmadonors op antistoffen.

Update 17:20 - Avondklok stuit op weerstand van jongeren D66, GroenLinks en VVD

De effecten van een avondklok wegen niet op tegen de schadelijke gevolgen die die op jongeren zou hebben, stellen de jongerenpartijen van D66 en GroenLinks in een gezamenlijke verklaring. De organisaties roepen hun moederpartijen op de avondklok te blokkeren, die mogelijk nog deze week komt. Ook de JOVD, jongerenpartij van de VVD, is tegen: "mensen zitten al aan hun limiet, dit gaat te ver."

De Jonge Democraten van D66 en DWARS van GroenLinks maken zich zorgen over de mentale gezondheid van jongeren onder de lockdown. "De mentale veerkracht van jongeren loopt sterk achteruit, en daar moeten we in dit stadium van de crisis echt rekening mee gaan houden," schrijft Jonge Democraten-voorzitter Léonie Janssen. "Jongeren hebben meer dan ooit perspectief nodig, een avondklok neemt dat juist weg."

Ook de JOVD laat weten "fel tegenstander" te zijn van de strengere maatregelen die deze week vermoedelijk worden aangekondigd. JOVD-voorzitter Hilde Wendel schrijft dat de liberalen aan de handrem moeten trekken om verdere vrijheidsbeperkingen te voorkomen. Ze wil dat er nu wordt ingezet op het verzachten van de langetermijngevolgen van de coronacrisis. "Na de pandemie kampen we namelijk met een enorme werkloosheid, verschil in kwaliteit van opleiding en grote mentale gezondheidsproblemen."

Update 17:05 - Opnamestop Zuyderland ziekenhuis in Heerlen opgeheven

De opnamestop in het Zuyderland-ziekenhuis in Heerlen die sinds maandag gold, is dinsdag weer opgeheven. Er zijn weer genoeg bedden vrij, meldt het Zuyderland.

De opnamestop was ingevoerd wegens een uitbraak van de MRSA-bacterie op de achtste verdieping van het ziekenhuis.

Op deze afdeling met 35 bedden werden enkele patiënten en medewerkers positief getest. Alle patiënten op deze afdeling worden apart verpleegd. De positief geteste patiënten liggen in strikte isolatie. Medewerkers die positief testten, zijn uit het werkproces gehaald. De achtste etage is sinds afgelopen weekend gesloten.

Maandag zijn alle patiënten van de achtste overgeplaatst naar andere afdelingen. Vervolgens werd begonnen met het reinigen en desinfecteren van de afdeling. Een woordvoerder van het ziekenhuis zei te verwachten dat de afdeling komende maandag weer open kan.

MRSA (de 'ziekenhuisbacterie') is een bacterie die resistent is tegen de gebruikelijke antibiotica. Infecties zijn daardoor moeilijk te behandelen. Gezonde mensen lopen weinig risico om ziek te worden van MRSA, maar voor patiënten met een verminderde weerstand kan de bacterie wel een gevaar vormen. Daarom is tijdelijke sluiting nodig als op een afdeling van een ziekenhuis MRSA aanwezig blijkt.

Update 16:31 - Limburgse homeopathische arts met dood bedreigd

Homeopathisch arts Piet van Herten uit Maasbree ontvangt doodsbedreigingen, zei hij dinsdag tegen L1. Ook trekt hij het boetekleed aan. De bedreigingen houden verband met zijn uitlatingen zondag, tijdens de anti-coronademonstratie op het Museumplein in Amsterdam.

Update 16:06 - Avondklok aanstaande: kabinet wil invoering nog deze week

De invoering van een avondklok is aanstaande, melden bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws. Woensdag wil het kabinet de aankondiging doen. In het voorstel geldt een avondklok van 20.00 uur 's avonds tot 04.00 uur 's ochtends. Invoering wordt verwacht op vrijdag.

De avondklok geldt voor een afgebakende periode van een paar weken, waarschijnlijk tot 9 februari, het einde van het huidige corona-pakket aan maatregelen. Er is nog geen definitieve overeenstemming, melden bronnen, dus de tijden en de duur van de avondklok kunnen nog veranderen.

Woensdagochtend vroeg komen de meest betrokken ministers bij de corona-aanpak bijeen in de ministeriële crisiscommissie. Daarna wordt aan het begin van de middag, waarschijnlijk rond 13.00 uur, een persconferentie verwacht. Het tijdstip van de persconferentie is nog niet bevestigd en kan nog veranderen, mocht er geen politieke overeenstemming zijn.

Update 15:53 - Veel minder besmettingen door bezoek aan huis

Nu de kerstdagen en de jaarwisseling achter de rug zijn, keldert het aantal coronabesmettingen door mensen die anderen bezoeken of die zelf bezoek ontvangen. Ten opzichte van vorige week is het aantal positieve tests door bezoek aan huis zo ongeveer gehalveerd, blijkt uit de cijfers van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de afgelopen week zijn 38.776 mensen positief getest. Bron- en contactonderzoekers van de GGD'en vragen deze mensen waar ze het virus hebben opgelopen. Van zes op de tien positieve tests uit de afgelopen week is die "setting van besmetting" bekend. Daarvan zijn 5252 mensen aangestoken door "bezoek in de thuissituatie". Dat is bijna 23 procent van het totaal.

Vorige week bestond deze groep uit 10.600 mensen, meer dan 35 procent van het totaal. De week daarvoor werden 11.743 vastgestelde besmettingen veroorzaakt door bezoek van familie of vrienden. Ook dat was ruim 35 procent. In de kerstweek zelf was 23,6 procent van alle besmettingen te herleiden naar bezoek, maar deze mensen waren al voor de kerst besmet geraakt. In de week voor kerst leidde bezoek tot 21,3 procent van de besmettingen.

Het aantal besmettingen op het werk stijgt. Meer dan 3700 positief geteste personen hebben het coronavirus zo opgelopen, oftewel een op de zes nieuwe gevallen. In de voorgaande weken kwam ongeveer 10 procent van de vastgestelde besmettingen door het werk. Voor de kerstvakantie was ook één op de zes besmettingen te herleiden naar het werk.

Scholen en kinderdagverblijven zijn nauwelijks een brandhaard, nu ze vrijwel helemaal dicht zijn. In de afgelopen week zijn 228 besmettingen (1 procent) daar op terug te voeren. Dat is wel ruim twee keer zo veel als een week eerder, maar een paar weken geleden waren scholen en kinderopvang verantwoordelijk voor 8 procent van de besmettingen. In die cijfers wordt geen onderscheid gemaakt tussen medewerkers en kinderen. Scholen en kinderdagverblijven hebben nog een noodopvang voor kinderen van ouders met cruciale beroepen, voor kinderen met een kwetsbare thuissituatie en voor kinderen die op het punt staan een examen te doen.

Update 15:40 - Voor derde dag op rij meer coronapatiënten in ziekenhuizen

Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is voor de derde dag op rij gestegen. In totaal behandelen de ziekenhuizen nu 2445 patiënten met Covid-19. Dat zijn er 16 meer dan maandag, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS).

Van de opgenomen patiënten met Covid-19 liggen er nu 1767 op de verpleegafdelingen, 23 meer dan maandag. Op de intensive care nam het aantal coronapatiënten het afgelopen etmaal met 7 af tot 678.

Vergeleken met een week geleden liggen er nog altijd een stuk minder Covid-patiënten in de ziekenhuizen. "Ondanks een stijging in het aantal nieuwe opnames, verwachten we dat de dalende trend traag blijft doorzetten. Het is nog onduidelijk wat het effect van de Britse Covid-variant is op het aantal Covid-besmettingen en de ic- en kliniekbezetting in Nederland. Toch maken we ons zorgen: want de Britse Covid-variant is veel besmettelijker dan de huidige variant. Hierdoor kan het aantal besmettingen en de instroom op de ic en in de kliniek snel toenemen", aldus het LCPS in een toelichting.

Update 15:24 - RIVM meldt 4335 besmettingen, fors minder dan gemiddeld

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft 4335 positieve coronatests geregistreerd. Het aantal meldingen dat tussen maandag- en dinsdagochtend binnenkwam ligt nog lager dan een dag eerder, toen het instituut volgens gecorrigeerde cijfers 4814 meldingen binnenkreeg over nieuwe besmettingen.

De stijging is ook fors onder het gemiddelde van afgelopen week. In de afgelopen zeven dagen zijn in totaal 38.776 nieuwe gevallen gemeld. Dat komt neer op gemiddeld 5539 per etmaal.

Amsterdam telde afgelopen etmaal opnieuw de meeste positieve tests. In de hoofdstad kwamen er 200 bevestigde besmettingen bij. Den Haag volgt met 99 nieuwe gevallen.

Het RIVM heeft 106 sterfgevallen van mensen met Covid-19 geregistreerd. Het aantal overlijdens steeg maandag met 59, zondag met 43 en zaterdag met 97. Het overlijden van een coronapatiënt wordt soms pas na een tijdje doorgegeven. Op dinsdagen en woensdagen meldt het RIVM vaak meer sterfgevallen dan op andere dagen.

Sinds het begin van de uitbraak in februari vorig jaar is het coronavirus vastgesteld bij 921.641 Nederlanders.

Update 14:11 - Organisator 'annuleert' demonstraties Nederland in Verzet

Organisator Michel Reijinga heeft dinsdag besloten bijna alle aangekondigde demonstraties van actiegroep Nederland in Verzet te annuleren. Hij zegt zelf komende aankomende zondag naar het Museumplein in Amsterdam te gaan om daar "een kopje koffie te drinken".

De geplande betogingen in Eindhoven, Apeldoorn, Maastricht, Utrecht, Leeuwarden, Den Bosch en Amsterdam zijn dus afgelast. Wel wil Reijinga de demonstratie tegen het kabinet op het Haagse Malieveld (14 maart) en het protest tegen burgemeester Femke Halsema op het Amsterdamse Museumplein (21 maart) gewoon door laten gaan.

Dat de komende acties tegen het coronabeleid van het kabinet officieel zijn afgelast wil volgens Reijinga niet zeggen dat er geen mensen bijeen zullen komen: dat laat hij aan ieder voor zich. Hij wil alleen niet de verantwoording voor de demonstraties nemen, laat hij op Facebook weten.

"Ieder is vrij om te gaan waar hij wil", schrijft hij in het bericht. "Of dat nou op persoonlijke titel is naar Eindhoven, naar Maastricht of naar Amsterdam. Ik roep alleen niemand op want dan rui ik op en kan daarvoor aangehouden worden."

Afgelopen zondag liep een verboden demonstratie op het Museumplein in Amsterdam uit de hand. De Mobiele Eenheid veegde het plein schoon toen actievoerders weigerden te vertrekken. De politie arresteerde meer dan honderd mensen.

Bekijk hier de video terug van de ongeregeldheden

Update 13:40 - Woensdag extra persconferentie over nieuwe coronamaatregelen

Het kabinet komt nog deze week met nieuwe coronamaatregelen, meldt minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid. Er komt woensdagmiddag daarom een extra ingelaste persconferentie. Of er ook een avondklok zal worden aangekondigd is niet bekend.

Lees hier meer

Update 13:28 - Alternatieve artsen nemen afstand van uitspraken arts Museumplein

Alternatieve artsen nemen afstand van uitspraken van een homeopathisch arts uit Limburg. De man zei zondag tijdens de verboden demonstratie tegen het coronabeleid in Amsterdam dat er geen coronapatiënten op de intensive cares liggen.

in een interview met NH Nieuws en AT5 stelde hij ook dat artsen alles verzinnen. "Ik ben verdomme arts, ik ben hier aan het vechten voor de vrijheid van ons land. Ze zijn hier in dit land mensen aan het vermoorden met vaccins", zei de man die als basisarts staat geregistreerd in het BIG-register.

Voor de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) zijn de omstreden uitspraken aanleiding om onderzoek te doen naar de arts. Beroepsgroep Artsenvereniging Voor Integrale Geneeskunde (AVIG) laat nu weten dat de arts geen lid is van de vereniging.

Update 12:44 - Geen askruisje na carnaval vanwege corona

Mensen krijgen dit jaar geen askruisje op hun voorhoofd om het begin van de vastentijd tot aan Pasen in te luiden. Vanwege de corona-uitbraak zullen priesters de gelovigen niet aanraken, maar de as boven hun hoofd uitstrooien. Daarmee wordt ook in Nederland het wereldwijde advies van het Vaticaan opgevolgd.

Het halen van een askruisje is vooral onder katholieken gebruikelijk. Op de woensdag na carnaval - Aswoensdag - laten zij in de kerk een kruisje op hun voorhoofd tekenen als teken van bezinning en boetedoening. De as drukt uit dat de mens van stof is gemaakt en tot stof zal wederkeren.

Na het ontvangen van het kruisje begint de zogeheten veertigdagentijd, de periode tot aan Pasen die in het teken staat van vasten en soberheid. De zondagen in die veertig dagen tellen niet mee in de vastentijd.

Dit jaar zullen priesters de as zegenen en besprenkelen met wijwater. Daarna moet de voorganger zijn handen wassen en een mondkapje opzetten. Vervolgens strooit hij zonder te spreken as uit boven het hoofd van elke kerkganger, staat in de nieuwe richtlijn.

Update 11:11 - YouTubekanaal Lange Frans na één dag verwijderd

Het YouTubekanaal van Lange Frans is weer verwijderd. Dat laat de rapper weten op Instagram. Volgens YouTube zou Lange Franse met zijn video's de regels rondom intimidatie, bedreigingen en cyberpesten schenden. In oktober werd zijn kanaal ook al verwijderd.

Lees hier meer

Update 09:24 - Koninklijke Bibliotheek: meer e-books geleend door corona

Meer Nederlanders hebben in 2020 de digitale bibliotheek weten te vinden. Het aantal e-books dat werd uitgeleend is vorig jaar flink toegenomen. Volgens de Koninklijke Bibliotheek (KB), de nationale bibliotheek van Nederland, komt dat door de coronacrisis.

In online bibliotheek van KB zijn zo'n 33.000 e-books en 4.400 luisterboeken te vinden. In 2020 werden ongeveer 5,6 miljoen e-books uitgeleend tegenover 3,9 miljoen een jaar eerder: een stijging van 44 procent. Die groei lag in eerdere jaren tussen de 10 en 15 procent. Een soortgelijke stijging is te zien bij digitale luisterboeken.

De toename komt volgens Eric Daamen van de KB door de coronamaatregelen. "Toen tijdens de eerste lockdown de lokale bibliotheken helaas geruime tijd moesten sluiten, hebben de bibliotheken de mogelijkheid van digitale uitleningen actief onder de aandacht gebracht."

Volgens Daamen gebruikten ongeveer 160.000 lezers de ThuisBieb-app die tijdens de eerste lockdown werd gelanceerd. En niet alleen mensen met een bibliotheekpas leenden op die manier e-books. "Ruim de helft (57 procent) was geen lid." Zij konden tijdens een speciale campagne een paar maanden lang gratis honderd verschillende digitale boeken lezen.

Update 08:13 - 'Hou ziekenhuisopnames onder leraren bij'

Verschillende onderwijsbonden doen een dringende oproep aan gezondheidsdienst RIVM om bij te houden hoeveel onderwijsmedewerkers in het ziekenhuis belanden met corona, meldt RTL Nieuws. Volgens de organisaties zijn deze cijfers cruciaal om onder andere te bepalen of scholen weer open kunnen.

Nu publiceert het RIVM wekelijks cijfers over hoeveel leraren en andere onderwijsmedewerkers besmet zijn geraakt met corona, maar er wordt niet vermeld hoeveel van hen in het ziekenhuis belanden en aan het virus overlijden. Dat moet anders, vindt onder meer vakbond CNV Onderwijs met ruim 50.000 leden.

Voorzitter Peter Althuizen van vakbond Leraren in Actie is het daarmee eens. Hij stelt dat leraren en ondersteunend personeel een betere afweging kunnen maken over het wel of niet fysiek lesgeven aan kinderen als er meer informatie wordt bijgehouden.

coronavirus

coronavirus

Update 07:26 - Chiropractors willen ernstige klachten snel weer behandelen

De beroepsvereniging van chiropractors in Nederland (NCA) doet een dringend beroep op ministers De Jonge en Van Ark om patiënten met ernstige pijnklachten weer snel te laten behandelen. De urgentie is hoog, stelt de beroepsgroep, omdat door pijnklachten veel mensen niet meer kunnen werken of functioneren.

De chiropractors vinden het medisch en ethisch onverantwoord om behandeling van deze mensen nog langer uit te stellen. Bovendien zeggen ze dat ze een zorgfunctie hebben en niet vallen in de categorie "nagelstylistes en kappers". NCA-voorzitter Gitte Tønner: "Die vergelijking slaat de plank volledig mis, omdat chiropractors een zorgfunctie hebben en patiënten helpen met een medische noodzaak voor bijvoorbeeld acute lage rugklachten, spit of een hernia."

Bovendien zeggen ze veel mensen te behandelen die vitale functies hebben, zoals in de zorg of bij handhaving, en dat die mensen door hun klachten niet kunnen werken.

Belangenvereniging Patiënten Chiropractie (BPC) is een petitie gestart die al meer dan 16.000 keer is ondertekend,

Update 07:22 - Studenten willen positieve bijdrage leveren in coronacrisis

Een op de drie studenten beoordeelt zijn leven tijdens de coronacrisis met een zware onvoldoende. Maar ondanks de grote impact van de crisis, willen ze wel helpen bij het oplossen van coronagerelateerde problemen. Dat meldt het Interstedelijk Studenten Overleg (ISO), dat onderzoek heeft gedaan onder ruim 7500 studenten.

"Bijbaantjes, sport en sociale activiteiten vallen weg en onze handen jeuken om een positieve bijdrage te kunnen leveren in deze coronacrisis. We zien dat er bij studenten grote problemen ontstaan en willen graag zelf onderdeel zijn van de oplossing’', aldus Martijn Janse, een van de initiatiefnemers van het onderzoek. Studenten zouden bijvoorbeeld in dienst van de gemeenten projecten kunnen uitvoeren om coronagerelateerde knelpunten op te lossen.

Een van die knelpunten is de moeite die studenten hebben met het volgen van onderwijs vanuit een studentenhuis vooral door gebrek aan een rustige studieplek. Ruim de helft zegt hier in te herkennen. "Dit kan opgelost worden door leegstaande gebouwen zoals restaurants en theaters in te richten als studieplek. Zet studenten in om die plekken te vinden en in te richten, ze staan te trappelen om hun vrije tijd nuttig in te vullen, zegt Dahran Çoban, voorzitter van het Interstedelijk Studenten Overleg.

Update 07:11 - 'Leraren verwachten grote achterstanden en mentale problemen'

Een meerderheid van de leraren verwacht grote problemen voor leerlingen als die pas na de voorjaarsvakantie weer naar school kunnen. Het gaat dan onder meer om achterstanden in de cognitieve ontwikkeling, leerachterstanden die te groot worden om nog in te halen, mentale problemen en onveilige thuissituaties.

Dat meldt DUO Onderwijsonderzoek & Advies, dat onderzoek deed onder 1035 leerkrachten op een basisschool. Driekwart geeft aan dat de huidige situatie ten koste gaat van de zwakke leerlingen. Verder geeft bijna een derde aan dat het geven van afstandsonderwijs hen zwaar valt. Een ongeveer even grote groep vindt het steeds moeilijker met dat onlineonderwijs de leerlingen bij de les te houden.

De overgrote meerderheid (83 procent) zegt dat hun school vrij gemakkelijk is overgestapt op afstandsonderwijs. Iets meer dan de helft stelt dat de schoolleiding er alles aan doet om ze daarbij te ondersteunen.

DUO Onderwijsonderzoek & Advies is een zelfstandig onderzoeksbureau en is iets anders dan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Update 06:45 - Kwart minder transplantaties door coronacrisis

Er zijn vorig jaar een kwart minder nier- en levertransplantaties door levende donoren gedaan dan in 2019. Dat komt door de uitgestelde zorg vanwege de coronapandemie.

De 34-jarige Moniek Latten is al twee mislukte niertransplantaties verder en werd in 2020 helaas niet gebeld met goed nieuws. "Je hoopt erop want niemand wil afhankelijk zijn van machines of anderen."

Lees hier meer

Update 03:30 - Burgemeesters buigen zich over avondklok

De 25 burgemeesters die voorzitter zijn van een veiligheidsregio buigen zich dinsdagavond in Utrecht over de vraag of in Nederland een avondklok moet gaan gelden. Het Veiligheidsberaad zou daar maandagavond al over vergaderen, maar de bijeenkomst werd een dag verschoven omdat "nog niet alle stukken beschikbaar waren die nodig zijn voor het overleg", liet een woordvoerster weten.

Het kabinet stelt een avondklok voor van 20.00 tot 04.00 uur als extra maatregel tegen de verspreiding van het coronavirus, maar de burgemeesters twijfelen nog of zo'n vrijheidsbeperking wel "effectief en passend" is. De burgemeesters vroegen vorige week maandag om extra informatie, onder andere van het Outbreak Managment Team (OMT). Ze willen "een overtuigend antwoord" op de vraag of een avondklok noodzakelijk is, aangezien het om "een heftige maatregel gaat die de vrijheid van inwoners ernstig inperkt", zoals beraadsvoorzitter Hubert Bruls het uitdrukt.

Update 03:30 - Nieuwe weekcijfers RIVM: aantal nieuwe gevallen daalt verder

Voor de vierde week op rij daalt het aantal nieuwe coronagevallen. In de afgelopen week zijn ongeveer 40.000 besmettingen vastgesteld, tegen bijna 50.000 in de week ervoor. Het exacte weekcijfer komt dinsdag van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

In de week van 16 tot en met 22 december kreeg het RIVM 82.340 meldingen van positieve tests. Dat zakte naar 67.388 een week later. Rond de jaarwisseling werden 56.440 nieuwe gevallen geregistreerd. Vorige week dinsdag meldde het RIVM 49.398 vastgestelde besmettingen in de zeven dagen ervoor.

In de zes dagen na die update zijn er iets minder dan 35.000 gevallen aan het licht gekomen, wat neerkomt op gemiddeld ruim 5700 per etmaal. Het weekcijfer van dinsdag kan in dat geval uitkomen op ongeveer 40.000, een daling van ongeveer 20 procent. Of die daling de komende weken doorzet hangt af van de nieuwe en besmettelijkere Britse variant. Als die zich snel verspreidt, kan in de loop van februari het aantal positieve tests weer toenemen. In maart en april wordt de zorg dan misschien weer zwaar belast.

Update 00:27 - Huisartsen krijgen toch nog een prik in januari

De huisartsen worden alsnog deze en volgende week gevaccineerd tegen het coronavirus, meldt de Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV). "Omwille van de snelle opkomst van de Britse variant van het coronavirus is in overleg gekozen om alle huisartsen in de komende twee weken te vaccineren met het Moderna-vaccin", laat LHV weten.

Lees ook: Huisartsen woedend om uitstellen coronavaccinatie: 'Dit was niet de afspraak'

De vereniging uitte onlangs nog felle kritiek op minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) omdat hij tot februari wilde wachten met het inenten van de huisartsen. Volgens LHV kwam dat doordat de eerste levering Moderna-vaccins voor huisartspatiënten te klein is om ook huisartsen en personeel mee in te enten. Begin deze maand werd bekendgemaakt dat ook huisartsen met prioriteit een vaccinatie zouden krijgen.

"Met deze prognoses en de druk die dit geeft op de directe COVID-spoedzorg, is het van groot belang dat we de huisartsenspoedzorg overeind kunnen houden", stelt De Jonge in een verklaring op de website van LHV over het besluit toch over te gaan tot versneld vaccineren. "Juist ook vanwege hun belangrijke rol in de vaccinatiestrategie."

LHV-voorzitter Ella Kalsbeek noemt de versnelde inenting "heel goed nieuws". "Dat is belangrijk voor de hele zorg en voor al hun patiënten. Met dank aan de ziekenhuizen voor hun hulp in de uitvoering."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.