Milieu en Gezondheid
29 mrt 2020, 21:09
Na twee weken op een hotelkamer in Hong Kong in quarantaine te hebben gezeten, is de 20-jarige Brandon eindelijk weer thuis in Winschoten. Hij miste deze week de laatste vlucht naar Nederland, maar wist op eigen houtje via een lange omweg toch weer terug te vliegen. Voor werk trok Brandon begin maart naar China. Op dat moment leek het coronavirus in Wuhan onder controle en voorzag hij geen problemen om te reizen. "Ik ging ervan uit: ik ga China in, het is twee dagen werk en ik ga terug. Op dat moment ging Nederland op slot en zat ik daar vast. Toen ik Hong Kong in ging vanuit China werd ik vervolgens ook nog eens 14 dagen in quarantaine gezet. Die 14 dagen heb ik doorgebracht in een hotelkamer." Lees ook: Brandon leidde ons eerder rond door zijn hotelkamer en vertelt over zijn ervaringen in China De frustratie over de situatie leidde ook tot woede. "Het eerste moment dat ik boos ben geweest was bij de grensovergang tussen China en Hong Kong," vertelt hij. "Ik was de enige Europeaan dus ik werd er direct tussenuit gehaald en in een isolatiekamer voor gevaarlijke ziektes neergezet. Ik zat er twee, drie uur te wachten en daar zaten meerdere mensen die echt ziek waren, die constant aan het hoesten waren, waarschijnlijk door corona. Ik was bang dat ik het zelf zou krijgen."
Na een onzekere en eenzame tijd, zette hij gisteren dan eindelijk weer voet op Nederlandse bodem. Ook dat ging niet zonder slag of stoot. De laatste repatriëringsvlucht vanuit China naar Nederland vertrok op 26 maart. Toen zat Brandon nog in quarantaine. "Dus die vlucht kon ik helaas niet pakken." De oplossing vond hij uiteindelijk door op eigen houtje via Zuid-Korea te reizen. Brandon kon een vlucht pakken naar Seoel en vanuit daar naar Schiphol te vliegen. Lees ook: De overheid investeert miljoenen om gestrande Nederlanders terug te halen "Ik voel me nu goed," vertelt hij in zijn thuisstad. "Het is fijn om Winschoten en Nederland te zien. En mijn vertrouwde bedje."
Brandon draagt tegenwoordig een gezichtsmasker. "Voor de zekerheid, om anderen veilig te houden." Van zijn ervaringen in China heeft hij wel geleerd. "Zo als ik dat gezien heb in China, ik denk dat mensen hier nog even moeten doorkrijgen dat het een serieuze zaak is."
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.