Gezondheid

Brandon (20) zit in quarantaine in hotelkamer Hong Kong

Voor de Nederlandse Brandon uit Winschoten heeft het coronavirus ook nare gevolgen; hij zit vast in Hong Kong.

Brandon is voor zijn werk kort vanuit Hong Kong in China geweest. Toen hij vrijdag terug wilde gaan naar Hong Kong, moest hij meteen twee weken in quarantaine in een hotel. En dat is bepaald geen pretje, al voelt hij zich gelukkig wel goed en lijkt hij vooralsnog niet besmet met het coronavirus.

De 20-jarige Nederlander zit nu twee dagen vast in zijn hotelkamer van het Metro Park hotel en moet daar dus nog in ieder geval 12 dagen blijven. Intussen wordt hij door de overheid streng in de gaten gehouden: “Ik mag absoluut de kamer niet uit, ik moet drie keer per dag mijn GPS-locatie sturen naar de overheid van Hong Kong, die houden mij streng in de gaten.”

Niet melden van klachten is strafbaar

Brandon vervolgt: “Zodra iets niet goed is of ik een verhoging heb in temperatuur of iets van klachten dan moet ik dat direct melden, als ik dat niet doe ben ik strafbaar. Daar zit ook een behoorlijke straf op van 6 maanden celstraf met een boete van 25.000 dollar.”

Nadat Brandon vanuit China bij de grens met Hong Kong aankwam, werd hij er meteen uitgepikt: “Ik werd er direct bij de grens tussenuit gepikt en in isolatie gezet. Vervolgens werd ik compleet gecontroleerd, ik moest alles afgeven, formulieren invullen en toen is mij door de overheid veertien dagen quarantaine opgelegd. En nu zit ik hier dus veertien dagen vast in Hong Kong.”

Beproeving

Een partner van het Nederlandse bedrijf waar Brandon voor werkt heeft ook een kantoor vlakbij zijn hotel. Zij zorgen gelukkig goed voor hem, zo goed en zo kwaad als het gaat. “Ik red me hier prima, ik heb de hulp van buitenaf van Royal Christmas, een bedrijf uit Winschoten dat hier in de buurt ook een kantoor heeft. En zij brengen mij eten, drinken en alles wat ik nodig heb, daar heb ik hun voor.”

Maar het is wel een beproeving voor de Winschotenaar, die nu dus nog 12 dagen in quarantaine moet zitten: “Ik kan hier helemaal niks behalve televisie kijken, maar ik heb ook alleen maar Chinese zenders dus dat is niet heel vermakelijk. En het internet is ook niet supersnel, dus Netflix loopt ook de hele tijd vast.”

Vergist

Hoe hij in deze situatie terecht is gekomen? Brandon vertelt: “Ik was natuurlijk wel ergens van op de hoogte, maar ik was niet op de hoogte van het feit dat het verplicht was dat als je ook maar één voet op Chinese grond zet, dat je dan die verplichte veertien dagen in quarantaine moet. Daar heb ik me in vergist. Bovendien was het toen ik vanuit Nederland vertrok hier in Hong Kong redelijk rustig en kwam alles juist net weer een beetje op gang.”