Terug

Volg Hart van Nederland

Afgelopen week één derde meer coronabesmettingen dan de week ervoor

Afgelopen week één derde meer coronabesmettingen dan de week ervoor

Milieu en Gezondheid

15 dec 2020, 16:12

De toename van het aantal nieuwe coronabesmettingen heeft vorige week stevig doorgezet. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde de afgelopen zeven dagen in totaal 58.412 nieuwe besmettingen, 36 procent meer dan een week eerder. Volg het laatste nieuws over het coronavirus in Nederland via ons liveblog Vorige week meldde het RIVM 43.103 vastgestelde besmettingen, de week daarvoor waren het er 33.949. Toen was nog sprake van een daling van het aantal besmettingen, maar die is in korte tijd omgebogen tot een forse toename. Uit de weekcijfers blijkt wel dat er deze week meer test zijn uitgevoerd dan een week eerder.

Onderrapportage

In de meldingen van maandag en dinsdag, die zijn meegerekend in de weekcijfers, is sprake van "onderrapportage", aldus het RIVM. Dat komt doordat er opnieuw problemen zijn met het registratiesysteem van de GGD'en. Zij voeren de testen uit en geven de uitslagen door, maar een deel daarvan komt met vertraging door, aldus het RIVM. In werkelijkheid zijn de cijfers over het aantal nieuwe besmettingen dus nog ongunstiger. Ziekenhuizen hebben het de afgelopen week weer een stuk drukker gekregen met het behandelen van coronapatiënten. Intensivecareafdelingen namen 222 mensen op met Covid-19, 24 procent meer dan een week eerder. Verpleegafdelingen zagen een toename van 1480 patiënten, 20 procent meer. Het virus heeft afgelopen week 398 levens geëist in Nederland. Dit aantal ligt 18 procent hoger dan in het vorige weekrapport van het instituut.

Situatie in verpleeghuizen verslechterd

In verpleeghuizen en woonzorgcentra is de situatie ook behoorlijk verslechterd. Op 156 locaties is afgelopen week ten minste één besmetting vastgesteld. Een week eerder registreerde het RIVM besmettingen op 97 locaties. Dat is een procentuele toename van 61 procent. Lees ook: Europees Geneesmiddelenbureau beslist 21 december al over toelating eerste coronavaccin Van de mensen die zich afgelopen week lieten testen, kreeg 12 procent een positieve uitslag. Dat was in de vorige rapportage 11,6 procent. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.