Persoonlijke verhalen
14 okt 2024, 20:08
Roos uit Weesp heeft naar eigen zeggen al twintig jaar ernstige overlast door een vervuilde woning naast haar huis. Ondanks herhaalde meldingen bij woningcorporatie Ymere, de gemeente en de politie verandert er volgens haar helemaal niets.
De woning staat vol afval, waaronder matrassen en oude meubels, en ook de tuin is zwaar verwaarloosd. Roos kampt daarnaast met een muizenplaag die haar woning binnendringt. Ze vertelt dat ze in tranen was toen ze onlangs muizen op plakplaten moest verdrinken. "Ik ben een dierenvriend, maar de muizen vreten alles kapot in mijn huis."
Bekijk de situatie van Roos in de video bovenaan dit artikel.
Jaren geleden doet ze al een melding van een verwaarloosde hond in het huis, die uiteindelijk door de dierenpolitie moest worden ingeslapen. De agenten constateerden toen ook de ernstige vervuiling en meldden dit aan de instanties, maar er volgde geen verdere actie.
Opmerkelijk genoeg gebeurde er toevallig iets op de zaterdag dat Hart van Nederland contact opnam met woningcorporatie Ymere. Diezelfde middag arriveert een schoonmaakploeg, en tientallen vuilniszakken worden uit de overlast gevende woning gehaald en in een kar gegooid die al jaren in de tuin staat weg te roesten.
Steeds meer huurders voelen in Nederland de druk van slechtere economische omstandigheden, waaronder hogere energiekosten en inflatie. Hoewel het aantal huisuitzettingen door woningcorporaties in 2022 met 15% daalde, zijn er nog steeds huurders die betalingsregelingen aanvragen vanwege financiële problemen.
Bij overlastsituaties, zoals die in Weesp, blijkt ingrijpen door corporaties echter moeilijker. Problemen zoals vervuiling, overlast en zelfs drugsgebruik kunnen jaren aanslepen voordat er juridische stappen worden ondernomen, terwijl huurachterstanden relatief snel worden aangepakt door middel van betalingsregelingen of vonnissen.
Roos hoopt dat er snel actie wordt ondernomen. "Ik woon hier al twintig jaar in deze ellende. Mijn huis is vies door de muizen, en mijn hondje is er zelfs ziek van geworden. Ik betaal netjes mijn huur en wil gewoon in een schone, veilige omgeving wonen. Het is niet te geloven dat instanties niets doen, ondanks dat ze al jarenlang op de hoogte zijn van de situatie."
In verband met privacywetgeving zegt de verantwoordelijke woningcorporatie Ymere niet al te diep op deze zaak in te kunnen gaan. Ze bezweren de redactie van Hart van Nederland dat ze op de achtergrond erg hard werken om de situatie te verbeteren. Op concrete vragen kan Ymere geen antwoord geven.
"Weet dat we er alles aan doen om dit soort verdrietige kwesties op te lossen voor alle betrokkenen. We weten als geen ander dat alles begint met een fijn (t)huis. We zijn ook realistisch genoeg om te beseffen dat dit soms makkelijker gezegd is dan gedaan. En dat dat vaak meer tijd kost dan wenselijk is", aldus een woordvoerder.
Het Meldpunt Zorgwekkend Gedrag is een nationaal initiatief waar burgers terechtkunnen met zorgen over mensen in hun omgeving. Bijvoorbeeld als er sprake is van vervuiling, eenzaamheid of verslaving. Het meldpunt is gecreëerd door het ministerie van VWS en is bereikbaar via 0800-1205.
Nederlanders kunnen meldingen doen wanneer zij zich zorgen maken om bijvoorbeeld een buurman in een vervuilde woning of een familielid dat dreigt dakloos te worden. Het meldpunt schakelt waar mogelijk passende hulp in en begeleidt het traject, waardoor betrokkenen niet met steeds nieuwe zorgverleners te maken krijgen. Hierdoor wordt vanuit het burgerperspectief gezorgd voor een meer persoonlijke, gerichte aanpak, waarbij de focus ligt op snelle en effectieve ondersteuning.
Deel dit artikel
Lees ook
Duizendkoppige muizenmassa aangetroffen in zwaar vervuilde woning: 'De geur is niet te doen'
Honden gered uit ernstig vervuilde woning: 'Stront zat metershoog op de muren'
Dierenbescherming vindt 49 katten en 5 stinkdieren in zwaar vervuilde woning
Tientallen dieren in eigen uitwerpselen gevonden in vervuilde woning Oldambt
Honden leven in zeer vervuilde woning in Lelystad, vijf dieren in beslag genomen
Twee katten en elf kittens gered uit zwaar vervuilde woning in Baarn
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.