Terug

Volg Hart van Nederland

Paasontbijt niet zo vanzelfsprekend door hoge kosten, hier bezuinigen Nederlanders op

panel

9 apr 2023, 14:55

Een tafel met gevulde eieren, paasbrood, croissantjes en 's middags met de kinderen paaseieren zoeken. Het luxe paasontbijt is door de hoger geworden kosten niet zo vanzelfsprekend meer dit jaar. Bijna één op de vijf mensen viert dit jaar geen Pasen of bezuinigt flink op het ontbijt.

Dat blijkt uit een representatief onderzoek onder ruim 4000 deelnemers aan het Hart van Nederland-panel. Bijna de helft van de Nederlanders laat het paasbrood voor wat het is, 63 procent zegt geen versieringen te kopen, en 67 procent koopt geen zoetigheden zoals chocolade eieren.

"Ik heb vijf tieners onder mijn hoede en ik ben alleenstaande moeder in de bijstand. Dan gaan die speciale dingen er absoluut af", vertelt een vrouw op straat aan Hart van Nederland.

Eieren duur

Daarnaast geeft een kwart aan te bezuinigen op de gewone eieren. Die zijn dit jaar duurder dan ooit. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren Nederlanders in februari ruim 26 procent meer kwijt voor eieren dan een jaar eerder.

In het Overijsselse Ommen kunnen mensen bij een boerderij gelukkig nog terecht voor een goedkoop eitje. "We hebben bewust de prijs laag gehouden, ook met de Pasen. We merken daardoor dat de verkoop van onze eieren ten opzichte van vorig jaar is verdubbeld", vertelt een medewerker van de boerderij aan Hart van Nederland.

In een reportage van Hart van Nederland vertelt de medewerker hoeveel geld ze voor een eitje vragen:

Paasontbijt niet zo vanzelfsprekend door hoge kosten, hier bezuinigen Nederlanders op
2:12
Paasontbijt niet zo vanzelfsprekend door hoge kosten, hier bezuinigen Nederlanders op

Het overgrote deel (60 procent) van de deelnemers aan het panel bezuinigt dit jaar niet op het paasontbijt.

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Meld je aan voor onze wekelijkse mail vol entertainmentnieuws, juicy verhalen en exclusieve beelden.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.