Terug

Volg Hart van Nederland

Oorlog, politiek of inflatie: welk onderwerp hield ons het meest bezig in 2023?

Oorlog, politiek of inflatie: welk onderwerp hield ons het meest bezig in 2023?

panel

27 dec 2023, 08:30

Of je 2023 nou afsluit met een lach of een traan, het was in ieder geval geen saai jaar. We kenden een lange reeks breaking news. Crises, politieke aardverschuivingen, oorlog en natuurrampen: onze uitzendingen vulden zichzelf. Maar wat hield de Nederlander het meeste bezig?

Die vraag stelden we aan 4285 deelnemers van het representatieve Hart van Nederland-panel. Het nieuws over onze eigen portemonnee blijkt het belangrijkst. Het nieuws over de prijzen die hoog bleven na de inflatie in 2022 staat op de eerste plek met 39 procent van de stemmen.

Steeds meer mensen hadden dit jaar moeite om rond te komen. In 2022 maakten we de serie #CrisisvanNL. Dit jaar gingen we opnieuw bij ze op bezoek om te kijken hoe het ze het ze ging:

#CrisisvanNL: Hoe gaat het nu met de slachtoffers van de inflatie?
2:47
#CrisisvanNL: Hoe gaat het nu met de slachtoffers van de inflatie?

Oorlogsverhalen uit het buitenland

Hoog in de lijst staan vooral Nederlandse onderwerpen, maar we sluiten onze ogen niet voor het vaak gruwelijke nieuws uit het buitenland. Met maar 1 procent verschil staat op de tweede plek het nieuws over de oorlog tussen Hamas en Israël. Op nummer vier staat met 34 procent de oorlog in Oekraïne.

Vooral de verhalen van Nederlanders in Israël en Gaza werden met aandacht gevolgd. Over de Nederlands-Israëlische Ofir Engel was bijvoorbeeld lang weinig duidelijk. Hij werd gegijzeld door Hamas.

Zijn familie had geen idee of hij nog leefde en hoe hij eraan toe was:

Familie gegijzelde Ofir radeloos: 'We eten en slapen niet'
1:35
Familie gegijzelde Ofir radeloos: 'We eten en slapen niet'

Politiek

2023 was een druk politiek jaar. Met de val van het kabinet in juli, drie verkiezingen in maart en november en meerdere crisissen waar het kabinet zich over moest buigen, is het geen wonder dat deze onderwerpen hoog op de lijst staan voor veel Nederlanders. De grote politieke aardverschuivingen eindigde daarbij op plek drie van meest belangrijke onderwerpen van 2023. 35 procent van de panelleden stemde daarop.

De asielcrisis (32 procent) en het woningtekort (28 procent) kwamen, na de oorlog in Oekraïne, terecht op plek vijf en zes.

Benieuwd naar de volledige lijst met onderwerpen die we de deelnemers van het Hart van Nederland-panel hebben voorgelegd? Bekijk 'm hieronder:

De volledige lijst met nieuwsonderwerpen van 2023

 1. Prijzen die hoog blijven na de inflatie in 2022: 39%

 2. De oorlog tussen Hamas en Israël en de invasie in Gaza: 38%

 3. De politieke aardverschuivingen bij de Provinciale en Tweede Kamerverkiezingen: 35%

 4. De ontwikkelingen in de oorlog in Oekraïne: 34%

 5. De asielcrisis: 32%

 6. Woningtekort: 28%

 7. Klimaatverandering: 17%

 8. Opkomst en impact van kunstmatige intelligentie: 10%

 9. Max Verstappen op dominante wijze voor derde keer wereldkampioen F1: 9%

 10. Meerdere zware aardbevingen, waaronder in Marokko en de grensregio van Syrië en Turkije: 7%

 11. Faillissementen van verschillende winkelketens (BCC, Big Bazar, Perry Sport en AktieSport): 7%

 12. Klimaatprotesten zoals die van Extinction Rebellion tegen 'fossiele subsidies' op de A12: 5%

 13. De verdere terugkeer van de wolf in Nederland: 4%

 14. Landskampioenschap Feyenoord: 3%

 15. Vanaf 1 oktober geen gas meer gewonnen in Groningen: 3%

Ook je mening geven?

Word lid van het Hart van Nederland-panel! Kijk hier voor alle informatie over het panel en meld je net als 40.000 andere mensen aan voor de onderzoeken!

Per onderzoek wordt een voor de Nederlandse bevolking representatief deel van het panel uitgenodigd. De laatste onderzoeken bekijk je hier.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.