Terug

Volg Hart van Nederland

Uitslagen Provinciale Statenverkiezingen tot nu toe: monsterzege BBB, Forum verliest flink

Uitslagen Provinciale Statenverkiezingen tot nu toe: monsterzege BBB, Forum verliest flink

Verkiezingen

15 mrt 2023, 23:52

De BoerBurgerBeweging (BBB) lijkt de grote winnaar te zijn geworden van de verkiezingen voor de Provinciale Staten. De partij van Caroline van der Plas is volgens de eerste exitpolls de grootste van het land. Forum voor Democratie (FvD) verloor veel stemmen, net als de coalitiepartijen. 

Bij de bekendmaking van de eerste exitpoll was de ontlading enorm bij Caroline van der Plas. Haar partij bleek in Noord-Holland met 14,3 procent de grootste te zijn. FvD leverde in die provincie acht zetels in.

Die eerste exitpoll bleek een redelijke voorbode te zijn voor de rest van de avond. In iedere andere provincie bleek BBB de grootste. Zo kreeg de partij in Noord-Brabant 19,5 procent van de stemmen en in Overijssel zelfs 31,3 procent. 

Bekijk hieronder hoe Caroline van der Plas reageert op de uitslag van de eerste exitpoll:

Van der Plas uitzinnig na eerste exitpoll
1:10
Van der Plas uitzinnig na eerste exitpoll

Forum verloor in die provincie eveneens flink. In Noord-Brabant gaat de partij volgens de exitpoll er negen zetels op achteruit: van tien in 2019 naar slechts één zetel nu. Ook in Overijssel verloor de partij van Thierry Baudet: van zes naar één zetel.

Reactie Baudet

Baudet vindt de uitslag "prachtig" en "een hartstikke goed begin". Wat deze uitslag van deze verkiezing laat zien is dat waar wij mee bezig zijn met elkaar een project is van de lange adem." Volgens hem moet Forum "de Nederlandse bevolking meer tijd gunnen".

Vier jaar geleden werd Forum voor Democratie nog de grootste bij de Provinciale Statenverkiezingen. Sindsdien is FVD uiteengevallen in een aantal afsplitsingen. In de Eerste Kamer heeft de partij momenteel één zetel. Het lijkt er nu op dat Forum er straks twee krijgt, al hoopt Baudet nog op drie. "In alle provincies zijn we gewoon vertegenwoordigd, blijft het FVD-geluid gewoon gehoord worden."

Baudet feliciteerde ook "de grote zeteltjeswinnaars" van de verkiezing, al zegt hij dat de laatste jaren hebben getoond hoe "relatief de impact is van zeteltjes".

Coalitiepartijen

De winst in de provincies vertaalt zich naar macht in de Eerste Kamer: in de senaat lijkt het erop dat de BBB 15 zetels haalt. Daarmee moet de partij volgens de indicatie de combinatie PvdA/GroenLinks als gelijke dulden. De VVD, die na de instorting van Forum voor Democratie met 12 zetels de grootste fractie was, verliest 2 zetels en komt vooralsnog op 10 uit.

De coalitie haalt volgens de exitpolls samen met GroenLinks en de PvdA een krappe meerderheid van 39 zetels. Het gaat hier echter om een prognose, en kan later door de definitieve uitslag nog sneuvelen. In dat geval kan de BBB het stikstofbeleid van het kabinet frustreren. De coalitie wil 2030 als deadline voor het halen van de stikstofdoelen vastleggen in een nieuwe wet, maar eerst moet de senaat die nog aannemen.

VVD-partijleider en premier Mark Rutte gaf aan dat deze uitslag "niet de winst die we wilden" was. CDA-leider Wopke Hoekstra noemde de nederlaag een "buitengewoon bittere pil". Sigrid Kaag van D66 gaf aan dat haar partij "best tevreden" mag zijn dat zij "ondanks alle tegengeluiden" zes zetels lijkt te behalen in de Eerste Kamer. Dat zou een verlies van één zetel betekenen.

Mirjam Bikker, de leider van de ChristenUnie, gaf aan dankbaar te zijn voor het vertrouwen van de honderdduizenden mensen die opnieuw op de ChristenUnie hebben gestemd. "In een onrustige, polariserende tijd, die voor veel mensen thuis ook zwaar drukt, kiezen zij voor samen optrekken, hoopvol en opbouwend."

'Schandalig'

Volgens BBB-partijleider Van der Plas heeft de kiezer "duidelijk z'n stem laten horen". Ze zegt dat er met haar partij best is te onderhandelen en dat ze openstaan "voor gesprekken met iedereen". Ze zou het wel "schandalig" vinden als de coalitie alsnog steun zoekt bij de PvdA en GroenLinks voor een meerderheid. "Dan negeren ze echt een aanzienlijk deel van de kiezers in Nederland."

Caroline van der Plas sprak op de overwinningsavond met Hart van Nederland. Bekijk hier haar reactie op de monsterzege die zij met haar BoerBurgerBeweging boekte:

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.