Terug

Volg Hart van Nederland

Thijs heeft een primeur te pakken: zijn draaiorgel speelt als eerste op zonne-energie

Thijs heeft een primeur te pakken: zijn draaiorgel speelt als eerste op zonne-energie

Het beste van Hart

4 juni 2023, 23:18

In Groningen werd er een 1 aprilgrap over gemaakt, maar in Noord-Brabant gebeurde het dit weekend echt: de eerste orgel op zonne-energie speelde. "Veel vaste klanten viel het direct op."

Normaal draait een orgel op een benzine aggregaat, maar dat is niet erg toekomstbestendig, dacht Thijs Haenen. Doordeweeks werkt hij bij een bedrijf dat elektrische voertuigen maakt en al bijna tien jaar trekt hij ieder weekend met zijn orgel Fata Morgana door Eindhoven. Iets meer dan een jaar geleden besloot hij de twee werelden te combineren.

"Het zit eraan te komen dat je met de benzinegenerator de stad uit moet", zegt Haenen tegen Hart van Nederland. "Daarom heb ik een accupakket met zonnecellen op mijn orgel gezet. Twee derde van de stroom die ik gebruik, kan ik op een zonnige dag terugverdienen."

Voor het eerst

Zaterdag probeerde hij de nieuwe installatie voor het eerst uit. "Veel vaste klanten zagen direct de zonnepanelen. Ze zijn 2 meter lang en 50 centimeter breed. Het past precies als een dakje boven het orgel. Het heeft geen invloed op de klank van het orgel, maar je hoort geen gebrom meer tussen de nummers door."

De draaiorgel van Thijs draait op zonne-energie

De draaiorgel van Thijs draait op zonne-energie

Andere mensen met een orgel reageerden verbaasd op zijn uitvinding. "Een Groningse collega maakte er een 1 aprilgrap over: hij had een plaatje gefotoshopt. Dat vond ik jammer, want ik was er al een jaar mee bezig. Nu gelooft niemand mij meer."

Haenen verwacht niet dat hij de investering de komende jaren terugverdient, maar hij gaat wel verder met het experiment. "Ik heb ook een motor op de aanhanger om die te verplaatsen, die wil ik ook vervangen. Maar daarvoor moet ik eerst weer sparen."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.