Terug

Volg Hart van Nederland

Jutta Leerdam openhartig over eetproblemen: 'Ik werd vier jaar lang niet ongesteld'

Entertainment

18 mei 2023, 21:05

Topschaatsster Jutta Leerdam heeft in het YouTube-programma Open Kaart een droevige bekentenis gedaan. Ze heeft jarenlang last gehad van eetproblemen. Leerdam: "Ik werd vier jaar lang niet ongesteld. In de sport zeggen ze dat het normaal is, maar dat is echt niet normaal."

Ze maakte zichzelf naar eigen zeggen wijs dat veel voeding ongezond was en werd daardoor aanzienlijk dunner, wat uiteindelijk juist voor slechtere sportprestaties zorgde. "Het was 'too much', achteraf was het zo slecht voor mijn sport en ook voor mijn gezondheid", vertelt Leerdam.

"Een appel was op een gegeven moment het lekkerst wat er was", zei Leerdam. "Ik at alleen maar gezond en ook niet veel meer. Ik werd heel dun, had geen kracht meer en kwam niet meer vooruit. Het heeft me een aantal jaar wel wat vorm gekost. Op een gegeven moment had ik plukken haar in mijn handen."

In TV-TALK komen iedere dag de leukste en belangrijkste televisiefragmenten voorbij:

TV-TALK is iedere ochtend te vinden in je favoriete podcastapp, zoals Spotify, Apple Podcasts of Juke. Of luister 'm direct via de speler hierboven. Abonneer om geen aflevering te missen! Wil je meepraten of iets met ons delen? Mail dan naar podcast.hart@talpanetwork.com of gebruik #TVTALK.

'Je bent te dik'

Het uitblijven van het ongesteld zijn was ook een gevolg van het slechte eten en verkeerde vetpercentage. Leerdam: "Ik ben nu veel sterker en vrouwelijker. Ik heb meer spieren en ook iets meer vet." Volgens de schaatsster waren de problemen ongeveer drie jaar lang op hun ergst.

Nog altijd is ze er niet helemaal vanaf: "Er zit nog altijd wel een stemmetje in mijn hoofd dat zegt: je bent te dik. Dat is nog wel vervelend, maar dat is veel meer geweest. Nu eet ik om de beste van de wereld te zijn. Eerst viel ik af vanwege een ideaalbeeld. Ik ben blij dat ik daar overheen ben gekomen."

Leerdam baarde in december opzien door zich uit te spreken over menstruatieproblemen. Dat is in de sport nog altijd een taboe. Ook komt de sportster nog wat positiever in het nieuws de laatste tijd, door haar relatie met Jake Paul.

Hart van Nederland/ANP

Bovenstaande reportage was eerder te zien bij Shownieuws.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.