wonen
18 juli 2024, 18:16
Fabrikanten van warmtepompen hebben in het eerste halfjaar minder goede zaken gedaan. Ze verkochten in vergelijking met vorig jaar bijna de helft minder warmtepompen voor de verwarming van huizen. Dat komt onder andere doordat de nieuwe regering niet langer wil dat warmtepompen vanaf 2026 verplicht worden bij de vervanging van cv-ketels, meent de Vereniging Warmtepompen.
In de eerste zes maanden kochten groothandels en installateurs 47.000 warmtepompen van fabrikanten, zo'n 47 procent minder dan in dezelfde periode een jaar eerder. De cijfers over de daling zijn volgens de branchevereniging enigszins vertekend, omdat groothandels vorig jaar voorraden aanlegden na eerdere leveringsproblemen. Maar ook als dit inhaaleffect buiten beschouwing blijft, is de afname volgens de Vereniging Warmtepompen nog "aanzienlijk".
De koepelorganisatie voor leveranciers van warmtepompen is pessimistischer geworden over heel 2024. Eerder was de verwachting nog dat fabrikanten evenveel warmtepompen zouden verkopen als vorig jaar. Nu gaat de warmtepompbranche uit van krimp.
De toenmalige minister voor Volkshuisvesting Hugo de Jonge maakte in 2022 bekend dat huiseigenaren vanaf 2026 in principe worden verplicht om een hybride warmtepomp of duurzaam alternatief te installeren als hun cv-ketel aan vervanging toe is. Maar de huidige coalitie van PVV, VVD, NSC en BBB wil van die plicht af.
Volgens de Vereniging Warmtepompen dreigen hiermee de doelen voor de verduurzaming van woningen en andere gebouwen uit zicht te raken. Om de uitstoot van CO2 bij de verwarming van huizen tegen te gaan, is volgens de organisatie overheidsbeleid nodig om volledig gasgestookte cv-ketels uit te faseren.
Warmtepompen werken op elektriciteit en halen warmte uit de lucht, bodem of het water. Er zijn volledig elektrische varianten, die alle verwarming van het huis en water voor hun rekening nemen. Daarnaast bestaan hybride warmtepompen, die in combinatie met een cv werken. Doordat ze helemaal geen of minder gas verbruiken, worden warmtepompen gezien als schoner alternatief voor gasketels.
ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.