wonen
2 mei 2023, 06:19
Mensen die een appartement of huis met monumentale status bezitten, mogen de komende jaren nog gebruik maken van gasgestookte cv-ketels. Dit geldt ook voor eigenaren van huizen die binnen tien jaar op een warmtenet worden aangesloten via de gemeente. Dat schrijft woonminister Hugo de Jonge maandag in een brief aan de Tweede Kamer.
Huiseigenaren werden eerder allemaal verplicht om vanaf 1 januari 2026 bij vervanging van hun cv-installatie minstens een hybride warmtepomp te laten installeren. De minister maakt met bovenstaande aanpassingen drie uitzonderingen op de eis dat kapotte cv-ketels vervangen moeten worden door (hybride) warmtepompen. Het kabinet wil dat miljoenen huizen in 2030 zijn verduurzaamd.
De Jonge legt uit dat het bij (gestapelde) appartementen ingewikkeld is om warmtepompen te installeren, omdat ze geluidsoverlast kunnen geven of omdat er geen aparte ruimte voor is. In de praktijk kan dit ertoe leiden dat de eigenaar van een appartement een deel van zijn kelder moet afstaan voor de warmtepomp. Of er moet in iemands woning een geluidswerende kast worden geplaatst, die ook weer ruimte in beslag neemt.
De huizen met een monumentale status worden uitgezonderd omdat er een aparte vergunningsplicht voor nodig is. Mensen van wie hun huis binnen tien jaar op een warmtenet wordt aangesloten hoeven ook nog niet over te gaan op een warmtepomp, omdat ze anders twee keer moeten investeren in een korte tijd.
Een warmtepomp haalt warmte uit de buitenlucht en bespaart zo aardgas. Een hybride uitvoering gebruikt alleen aardgas op de piekmomenten. Een hybride warmtepomp betaalt zich gemiddeld in zeven jaar terug. Bovendien blijft de energierekening structureel lager met een warmtepomp, schrijft De Jonge.
De milieuorganisatie Natuur & Milieu vindt het slim dat de keuze is gemaakt om draagvlak te behouden en mensen met een kleine beurs niet op onredelijke kosten te jagen. De milieuorganisatie roept het kabinet wel op nog extra subsidies te geven om meer mensen over de streep te trekken.
"De voorinvestering is nog een grote drempel. Veel mensen weten de rentevrije leningen bij het warmtefonds nog niet goed genoeg te vinden en zijn huiverig om een lening aan te gaan. Goede financieringsvoorwaarden zijn hard nodig om te komen tot een lagere energierekening, groter wooncomfort en een beter klimaat", stelt de club.
Het voorgenomen plan van De Jonge om cv-ketels te laten vervangen door warmtepompen kan rekenen op flinke weerstand, te zien in deze video:
Hart van Nederland / ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.