Terug

Volg Hart van Nederland

Nederlandse Arno en Rob in actie na opgeblazen stuwdam Oekraïne

Nederlandse Arno en Rob in actie na opgeblazen stuwdam Oekraïne

Oekraïne

7 juni 2023, 22:29

De schade die de opgeblazen stuwdam in Oekraïne veroorzaakt heeft, is letterlijk en figuurlijk niet te overzien. Arno Klijbroek en Rob Aa zetten zich met stichting De Leeuw Kyiv in voor het welzijn van Oekraïners en komen in actie.

"De Russen kennen geen grenzen. Tienduizenden mensen moeten op dit moment hun huis ontvluchten. Wij proberen met onze stichting zo snel mogelijk waterpompen en -filters die kant op te brengen", aldus Arno tegen Hart van Nederland.

In gesprek met Arno zijn de zorgen hoorbaar in zijn stem. “Woensdag komt er een groep vrijwilligers vanuit onze stichting aan bij het getroffen gebied. In hoeverre het kan proberen zij de situatie te overzien. Tienduizenden inwoners van Oekraïne moeten nu hun huis ontvluchten. Naast veiligheid is schoon drinkwater een grote behoefte op dit moment.”

Op de oevers van het stuwmeer filmden Arno en Rob vissen die massaal het loodje hebben gelegd:

Nederlandse Arno en Rob in actie na opgeblazen stuwdam Oekraïne
0:45
Nederlandse Arno en Rob in actie na opgeblazen stuwdam Oekraïne

Waterfilters

Om de week gaan vanuit de stichting hulpgoederen op transport naar het zwaar getroffen land. Afgelopen winter heeft de stichting 1.200 generatoren van Nederland naar Oekraïne getransporteerd. Deze werden gebruikt als stroomvoorziening voor ziekenhuizen, klinieken, waterzuiveringsinstallaties en bij burgers thuis. Ook voor komende weken staan er transporten gepland.

“Op dit moment zijn we bezig om 10.000 waterfilters naar de regio Kherson te krijgen. Schoon drinkwater is van levensbelang”, stelt Arno. Met de filters kunnen mensen simpel en goedkoop per dag zo’n 70 liter drinkwater maken.” Naar schatting zijn zo'n 100.000 mensen door de overstromingen van de dam zonder drinkwater te komen zitten.

Uit het oog

Met de verwoesting van de stuwdam brengt Rusland niet alleen de burgers van Oekraïne nog verder in gevaar maar ook haar eigen leger, stelt Arno. “In 2014 heeft Rusland schiereiland De Krim ingenomen en daar hebben ze nu ook geen drinkwater. “Het laat zien dat het de Russen allemaal niets interesseert. Ik hoop dat Nederland en de media de oorlog niet uit het oog verliest. Het is nog steeds dagelijkse realiteit.”

De stichting van Arno heeft de handen ineen geslagen met stichting Salland. Samen zamelen ze zo veel mogelijk geld in om noodhulp te kunnen bieden na aanleiding van de verwoesting van de stuwdam.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.