Terug

Volg Hart van Nederland

Tempo versterking bevingsgebied moet drie keer zo snel

Tempo versterking bevingsgebied moet drie keer zo snel

4 juli 2023, 18:02

In het afgelopen jaar is het tempo van de versterking in het bevingsgebied omhoog gegaan, maar het gaat nog niet snel genoeg. Dit blijkt uit onderzoek van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM). Zo komt het doel om alle bewoners in 2028 een veilig onderkomen te bieden in gevaar.

In het jaarrapport roept inspecteur-generaal Theodor Kockelkoren op om 'direct' passende maatregelen te nemen, meldt RTV Noord. Hij zegt dat het tempo drie keer zo hoog moet gaan zijn dan het nu is, omdat het anders niet goed komt.

Het grootste punten van zorgen is de weinige macht van Nationaal Coördinator Groningen (NCG). Zij zijn verantwoordelijk voor de versterkingsoperatie.

Het gaat wel iets sneller dan eerst. In het afgelopen jaar werden er duizend huizen versterkt en in 2021 waren dat er 650. Tussen nu en 2028 moeten er nog zo'n 13.000 huizen versterkt worden, maar telkens haalt de NCG zijn eigen doelstelling niet, laat de regionale omroep weten.

Het SodM is met vijf aanbevelingen voor de versterking gekomen: geef prioriteit aan veiligheid, los uitlegbare verschillen in de versterkingsaanpak op door gesprekken met bewoners en verhelder de rolverdeling en aansturing van de versterkingsopgave. De laatste twee zijn geef spoedig duidelijkheid aan bewoners over verduurzaming en kom tot een geïntegreerde aanpak voor huizen die versterking en schadeherstel advies nodig hebben.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.