Terug

Volg Hart van Nederland

'Gemeente Leeuwarden is walhalla voor criminelen'

'Gemeente Leeuwarden is walhalla voor criminelen'

21 juli 2023, 13:00

De gemeente Leeuwarden is aantrekkelijk voor criminelen, dat blijkt uit een rapport dat in opdracht van de gemeente is gemaakt. In het rapport staat beschreven dat criminelen worden aangetrokken door de combinatie van stad, platteland, kwetsbare wijken, bedrijventerreinen en jachthavens.

Het gaat om het rapport 'Leeuwarder ondermijning, een bestuurskundig-criminologische analyse'.

De conclusies lagen voor burgemeester Sybrand Buma van Leeuwarden in lijn der verwachting. "De dingen die erin staan, zijn zaken die ik als burgemeester wel weet. Maar als je alles onder elkaar ziet, dan zie je toch wel weer hoe serieus de situatie hier in Leeuwarden is", zegt hij tegen Omrop Fryslân.

Uit het onderzoek blijkt dat 32 procent van de inwoners van Leeuwarden op de een of andere manier betrokken is bij drugshandel. Deze betrokkenheid kan ook voortkomen uit het hebben van een familielid dat verslaafd is aan drugs.

Huisjesmelkers

Criminelen gaan echter verder dan alleen de verkoop van drugs; ze hebben invloed op meerdere aspecten van de samenleving. In wijken waar veel kwetsbare bewoners wonen, zoals Leeuwarden-Oost en de Vlietzone, worden kleine drugsdealers aangestuurd en gecontroleerd door grotere criminelen.

Deze grotere criminelen werken met huisjesmelkers om hun invloed uit te breiden. Ze verhuren woningen in slechte staat aan mensen die vaak ook drugsverslaafd zijn, waardoor ze geld witwassen. Hierdoor hebben ze niet alleen invloed op de drugshandel, maar ook op de leefomstandigheden en veiligheid in deze wijken.

Maatregelen

Buma benadrukt dat er actie moet worden ondernomen. Over 5 jaar wil hij een ander soort rapport zien: "Dan willen wij een beter zicht hebben op de pandjesbazen die panden verkeerd verhuren en er vooral beter grip op hebben."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.