Terug

Volg Hart van Nederland

Windmolens toch niet zo milieuvriendelijk: honderden kilo's giftige gassen de lucht in

Windmolens toch niet zo milieuvriendelijk: honderden kilo's giftige gassen de lucht in

nieuws

29 okt 2019, 08:24

Windmolens en schakelstations bevatten een extreem zwaar en schadelijk broeikasgas als isolatiemateriaal. Jaarlijks lekken in ons land honderden kilo’s daarvan de atmosfeer in. De Telegraaf meldt dat zwavelhexafluoride (SF6) al sinds de jaren 60 wordt gebruikt om schakelstations te isoleren.

Transformatorhuisjes en windmolens

Schakelstations zijn knooppunten in het hoogspanningsnet waarin verbinding kunnen worden aan- en uitgezet. Denk aan het transformatorhuisje of hoogspanningsstations. Ook in het binnenste van windmolens wordt het gas vaak gebruikt. Het gebruik van SF6 verkleint namelijk het risico op kortsluiting.

Honderden kilo's gelekt

Jaarlijks lekken echter alleen al in ons land honderden kilo’s de lucht in. Een SF6-molecuul is 23.000 keer zo zwaar als een CO2-molecuul en blijft duizenden jaren actief. Producenten van de schakelapparatuur en windmolens zoeken naar alternatieven, laten ze aan de Telegraaf weten. Hun klanten, netwerkbedrijven als Tennet en Liander, gaan echt liever voor goedkopere en bewezen oplossingen. De giftige stof SF6 komt niet voor in het klimaatakkoord, ondanks dat tientallen jaren geleden al werd geconstateerd dat SF6 bestreden moet worden. Het KNMI meet de SF6-concentratie in de atmosfeer niet. De Nederlandse Emissie Autoriteit houdt er geen toezicht op. Lees ook: Bezwaar maken tegen windmolenparken vrijwel zinloos

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.