nieuws
23 dec 2022, 17:22
Op sommige plaatsen in Nederland is er zo nu en dan al een knal te horen, ondanks dat knalvuurwerk al sinds 2020 verboden is. Door de twee coronajaren zijn veel mensen niet op de hoogte over wat je nou wel en niet mag afsteken. En in welke gemeenten geldt er nu een algeheel vuurwerkverbod?
Mag je dan helemaal niets meer in dit land? Is een uitspraak die je regelmatig hoort. Als het op vuurwerk aankomt zijn er de afgelopen paar jaar wel een paar dingen aangepast. Doordat er te veel ongelukken gebeurden met vuurwerk heeft de overheid bepaalde soorten vuurwerk op de verboden lijst gezet.
De veranderingen hebben tot nu toe nog niet geleid tot minder slachtoffers. Vooral kinderen raken, in verhouding, nog steeds vaak (zwaar)gewond door vuurwerk. Bij de brandwondencentra in Nederland zien ze steeds vroeger in het jaar vuurwerkslachtoffers binnenkomen.
Welk soort vuurwerk mag je dan nog wel afsteken zonder dat je een bezoekje krijgt van oom agent of een oplettende boa? Vuurwerk in de F1-categorie mag je het hele jaar door afsteken. Hieronder vallen bijvoorbeeld sterretjes, trektouwtjes en knalerwten. Naast het bekende kleine vuurwerk, zijn er echter ook fonteinen, grondtollen, knetterballen en ander 'echt' siervuurwerk dat het gehele jaar mag worden afgestoken. Dit soort vuurwerk mag verkocht worden aan personen vanaf 12 jaar.
'Kindervuurwerk' wordt dit soort vuurwerk wel genoemd, maar in de laatste bewustwordingscampagne van de overheid staat dat 'kindervuurwerk niet bestaat'.
Ook zogenoemde batterijen, cakes, potten en (mega) compounds mogen verkocht en afgestoken worden. In tegenstelling tot F1-vuurwerk mag dit soort (F2) alleen afgestoken worden op 31 december tussen 18.00 uur en tot 1 januari 02.00 uur.
Wat ook nog afgestoken mag worden zijn vulkanen en grote fonteinen, hieronder vallen ook de gillende keukenmeiden. Zwaardere draaizonnen behoren ook tot het legale vuurwerk in Nederland.
Bepaalde soorten vuurwerk mogen dit jaar voor het laatst legaal afgestoken worden. Stijgtollen en mijnen worden vanaf 2023 niet meer geïmporteerd door de vuurwerkbranche. Geniet er dus van zolang het nog kan.
Consumenten mogen sinds 1 december 2020 niet meer in het bezit zijn van/afsteken:
- (Zwaar) vuurwerk uit de categorie F3 (categorievermelding staat op de verpakking)
- Knalvuurwerk (rotjes, Japanse kanonslagen en astronauten, het mag allemaal niet meer)
- Knalstrengen (zoals Chinese matten, ratelbanden en 100.000-klappers )
- Enkelshotsbuizen (single shots)
- Romeinse kaarsen
- Vuurpijlen (waaronder ook babypijltjes vallen)
Dit is het eerste jaar dat (het meeste) vuurwerk weer is toegestaan, behalve in de gemeenten waar wel een verbod van kracht is. Zo mag er in de gemeenten Amsterdam, Rotterdam, Schiedam, Haarlem, Bloemendaal, Heemstede, Apeldoorn, Nijmegen, Heumen, Mook en Middelaar, Soest en Utrechtse Heuvelrug geen zwaarder vuurwerk afgestoken worden. Op die plekken is het dus juist erg makkelijk: je mag hier dus helemaal niets afsteken (behalve vuurwerk in de F1-categorie zoals sterretjes en knalerwten).
Naast deze twaalf gemeenten zijn andere gemeenten bezig met een vuurwerkverbod. Zo mag er in Arnhem alleen aankomende jaarwisseling nog het een en het ander de lucht in geschoten worden. En op veel plaatsen in het land zijn er vuurwerkvrije zones aangewezen. In dat gebied is het dan ook verboden om vuurwerk af te steken. F1-vuurwerk mag ook hier nog wel aangestoken worden.
De regels voor het afsteken van vuurwerk zijn streng in Nederland. Je mag alleen vuurwerk afsteken op 31 december van 18.00 uur tot 1 januari 02.00 uur. Steek je buiten deze tijden vuurwerk af, dan riskeer je de kans op een (flinke) boete. Het handhaven van de regels verschilt per regio. Een boete bedraagt minimaal 100 euro als men zich niet aan de regels houdt. De boete voor het afsteken van vuurwerk is 250 euro. Ook kunnen minderjarigen een Halt-straf krijgen.
Daarnaast heeft de bewustwordingscampagne ook nog een paar 'suggesties' om het op oud en nieuw leuk te houden voor iedereen. Draag bijvoorbeeld een vuurwerkbril, doe een jas aan zonder capuchon, steek het vuurwerk aan met een aansteeklont, houd voldoende afstand tussen jezelf en anderen die vuurwerk afsteken en ruim je troep zelf ook weer op.
Bovenstaande reportage is eerder uitgezonden door Hart van Nederland.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.