Terug

Volg Hart van Nederland

'Sinds november al 26 kinderen zwaargewond door vuurwerk'

Milieu en Gezondheid

22 dec 2022, 21:05

Volgens de drie brandwondencentra van Nederland is het aantal kinderen dat zwaargewond raakt door vuurwerk in verhouding opvallend hoog. Sinds november zijn er in totaal 29 zwaargewonden behandeld, 26 daarvan zijn er jonger dan 18 jaar. Dat blijkt uit cijfers die RTL Nieuws heeft opgevraagd.

Het zijn dus vooral kinderen die gewond raken door vuurwerk. Het Martini Ziekenhuis ziet bijvoorbeeld veel kinderen die een brandwond aan de onderkant van hun voet oplopen. "Dit is veroorzaakt door het uittrappen van een brandend grondtolletje met de schoen. Dat geeft een harde knal en is daardoor een populaire challenge op social media", aldus een woordvoer van het ziekenhuis.

Steeds eerder

De wonden komen vooral door vuurwerk uit de F1-categorie, dat door veel Nederlanders wordt gezien als kindervuurwerk zoals rotjes, tolletjes en sterretjes. Het ziekenhuis ziet ook dat dit type brandwonden steeds eerder in het jaar voorkomen. "Eerder zagen we dit type brandwonden pas in december, vorig jaar kwamen ze al in november en dit jaar zagen we ze al in oktober."

Er zijn dit jaar al meerdere zware ongelukken gebeurd door vuurwerk. Zo kwam een 24-jarige man (24) uit Ridderkerk om het leven nadat vuurwerk in zijn gezicht ontplofte en verloor een jongen van negen uit Oss zijn hand door vuurwerk.

Bovenstaande video was eerder te zien bij Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.