Terug

Volg Hart van Nederland

Voorlopig geen transport naar Engeland: 'Sturen chauffeurs niet naar file van 24 uur'

nieuws

15 apr 2022, 13:49

Nog geen licht aan het einde van de tunnel voor vrachtwagenchauffeurs die vanuit de Engelse havenstad Dover met de boot terug naar huis in Nederland willen. Al langer dan een week staat er een urenlange megafile op de Britse snelweg M20. Transportbedrijf De Rooy heeft daarom besloten om vervoer naar Engeland voorlopig op pauze te zetten: "Het is niet te doen om chauffeurs naar een file van 24 uur te sturen."

De oorzaak van de gigantische file is een combinatie van verschillende factoren. Zo zorgt de Brexit voor extra papierwerk, is in Engeland de paasvakantie begonnen en zijn er grote personeels- én financiële problemen bij P&O Ferries, één van de grootste Britse veerdiensten die de oversteek van en naar het Europese vasteland verzorgt.

'Naar de wc gaan geen optie'

Dat Transportbedrijf De Rooy daarom het vervoer naar Engeland op pauze heeft gezet, is niet gek. Chauffeurs stonden afgelopen dagen meer dan 24 uur vast voor ze de oversteek konden maken. Op het hoogtepunt stonden er zo'n tweeduizend vrachtwagens in meer dan dertig kilometer file.

“Het was echt afzien voor onze chauffeurs”, vertelt Gerard de Rooy, eigenaar van het transportbedrijf, aan Hart van Nederland. “Je hebt in de file bijna geen eten en even uitstappen om naar de wc gaan is geen optie. Als je geluk hebt, rijdt er een hulpdienst langs die waterflesjes uitdeelt."

27 uur stapvoets rijden

Trucker Michel Haneman was één van de chauffeurs die vaststond in de eindeloze file. 27 uur stapvoets van Engeland naar Nederland is een slopende opgave, weet hij. Een powernap zit er niet in. "Er rijdt steeds een politieauto voorbij als je weer een paar honderd meter door kan rijden. Daarna controleren ze of je wakker bent en achter je stuur zit”, vertelde Haneman eerder aan Hart van Nederland. “Even de benen strekken is er ook niet bij.”

"Je moet binnen blijven zitten. Als je naar buiten gaat, komt er een auto langs die omroept dat je weer moet gaan zitten. Je zit echt vast." Gelukkig was hij goed voorbereid op pad gegaan met zelfs een campingtoilet mee in de wagen. Dit in tegenstelling tot een eerdere keer. "Toen had ik alleen gevulde koeken mee, daar houd je het niet mee vol."

File pas voorbij na paasvakantie

De verwachting is dat de megafile pas voorbij is als de Engelse paasvakantie voorbij is. Of er dan wéér een drukte wordt verwacht omdat transportbedrijven weer allemaal tegelijk beginnen te rijden, is nog maar de vraag.

Al is voor nu één ding voor het bedrijf van De Rooy zeker: totdat de problemen in Engeland zijn opgelost, geen helse rit naar Engeland. “Dat doen we onze chauffeurs niet aan”, vertelt de transporteur. “En daar zitten de truckers zelf ook niet op de wachten. Zeker niet met het paasweekend voor de boeg.”

Bovenstaande reportage was eerder te zien in Hart van Nederland.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.