Terug

Volg Hart van Nederland

Vrachtwagenchauffeurs staan dagenlang in file in Engeland: 'Je moet binnen blijven'

Vrachtwagenchauffeurs staan dagenlang in file in Engeland: 'Je moet binnen blijven'

nieuws

10 apr 2022, 20:15

Wie dacht dat die lange ochtendspits van eerder deze week afzien was, moet eens goed naar de situatie aan de andere kant van het Kanaal kijken. Daar staan truckers, waaronder ook Nederlanders, al dagenlang vast in een file van tientallen kilometers lang.

De monsterfile richting de haven van Dover onstond een paar dagen geleden. De oorzaak is een combinatie van verschillende factoren: zo zorgt de Brexit voor extra papierwerk, is dit weekend in Engeland de paasvakantie begonnen en vaart P&O Ferries ook nog eens niet. Die rederij vervoert normaal een derde van het vrachtverkeer van en naar het eiland.

Wakker blijven in cabine

Met als resultaat: vrachwagenchauffeurs die al dagenlang vaststaan. "Nou stond ik maar stil! Dan kon ik in ieder geval slapen", zegt trucker Michel Haneman aan Hart van Nederland. "Er rijdt steeds een politieauto voorbij als je weer een paar honderd meter door kan rijden. Daarna controleren ze of je wakker bent en achter je stuur zit."

Even de benen strekken is er ook niet bij, vertelt Haneman. "Je moet binnen blijven zitten. Als je naar buiten gaat, komt er een auto langs die omroept dat je weer moet gaan zitten. Je zit echt vast." Gelukkig was hij goed voorbereid op pad gegaan, in tegenstelling tot een eerdere keer. "Toen had ik alleen kano's en gevulde koeken mee, daar houd je het niet mee vol."

'Je krijgt gewoon ongelukken'

De situatie bij Dover is volgens hem "echt gevaarlijk". "Je stuurt honderden extreem vermoeide chauffeurs tegelijkertijd de weg op, dan krijg je gewoon ongelukken", waarschuwt de trucker. "Op social media zie je ook vrachtwagens in de berm staan, die zijn gewoon van de weg gereden."

Uiteindelijk stond de Haneman maar liefst 27 uur in de file. Maar het kan nóg langer, vertelt zijn baas Chris Balkenende, die een gelijknamig transportbedrijf heeft. "Inmiddels zijn vier van onze vrachtwagens weer terug, de langste heeft er 34 uur over gedaan. En dat is dan alleen de file."

Nog een week in de file?

De verwachting is dat de megafile pas over een week is opgelost, als de Engelse paasvakantie weer voorbij is. De vakantiegangers zijn de chauffeurs ondertussen een doorn in het oog, weet Haneman. Auto's mogen de wachtrij namelijk voorbijrijden omdat zij op de 'gewone' personentreinen meerijden. En dat voelt bepaald niet eerlijk, verzucht de chauffeur tot slot.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.