Terug

Volg Hart van Nederland

46 veehouderijen stilgelegd om gebruik muizengif

46 veehouderijen stilgelegd om gebruik muizengif

nieuws

16 okt 2023, 18:08

Omdat er een bestrijdingsmiddel tegen muizen is gebruikt, mogen zeker 46 veehouderijen voorlopig geen dieren, mest en melk meer afvoeren. In de lever van een kalf werden sporen van het middel gevonden. Het muizengif dat is gebruikt is toegestaan, maar daarvoor gelden wel strikte gebruiksregels. De NVWA meldt dat het bestrijdingsbedrijf dat werd ingezet die regels niet heeft gevolgd. "Hierdoor zijn er dieren blootgesteld aan het plaagdierbestrijdingsmiddel."

Dieren voor de slacht

De NWVA zoekt uit wat het effect daarvan precies is en uit voorzorg is het bedrijf stilgelegd. Daarmee wil de inspectie voorkomen dat mensen het bestrijdingsmiddel binnenkrijgen via vlees of melk. Het middel kan bij grote hoeveelheden namelijk schadelijk zijn.

De bestrijder heeft ook bij 45 andere bedrijven gewerkt en daarom zijn ook die bedrijven uit voorzorg stilgelegd. Het gaat om stallen waar bijvoorbeeld runderen, varkens en schapen worden gehouden die bestemd zijn voor melkproductie of de slacht. Inmiddels is bij vijf bedrijven de afvoer van melk vrijgegeven, omdat inspecties uitwijzen dat de plaagdierbestrijding niet in de buurt van het melkvee heeft plaatsgevonden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.