Terug

Volg Hart van Nederland

Utrechtse boerderij betrapt: zou schapen onverdoofd hebben geslacht

Utrechtse boerderij betrapt: zou schapen onverdoofd hebben geslacht

112

2 okt 2023, 16:58

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) heeft zaterdag bij een boerderij in de provincie Utrecht een illegale slachterij aangetroffen. Op de boerderij werden vermoedelijk schapen onverdoofd geslacht. Dat is alleen in erkende slachthuizen en onder toezicht van de NVWA toegestaan.

Bij de doorzoeking van de boerderij werden twee dode schapen gevonden. Een was net gedood, de ander al geslacht. Ook waren meerdere klanten aanwezig. De veehouder is aangehouden. Hij wordt ervan verdacht op illegale wijze schapen te hebben gedood en geslacht voor zijn klanten. De karkassen zijn afgevoerd en vernietigd.

In 2020 kwamen er schokkende beelden naar buiten van kalfjes die werden mishandeld in een slachthuis (let op: beelden kunnen als schokkend worden ervaren):

Schokkende beelden: kalfjes mishandeld in slachthuis
5:33
Schokkende beelden: kalfjes mishandeld in slachthuis

Risico's

De NVWA ziet erop toe dat het slachten van dieren in Nederland op een juiste manier gebeurt. "Daarbij wordt onder meer gekeken of dieren geschikt zijn voor de slacht, of de dierenwelzijnsregels in acht worden genomen, of er hygiënisch wordt gewerkt en of het vlees geschikt is voor menselijke consumptie", aldus de NVWA. Als er illegaal wordt geslacht, zonder toezicht, kunnen volgens de NVWA risico's voor de voedselveiligheid en het dierenwelzijn ontstaan.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.