Terug

Volg Hart van Nederland

Advocaat: Nederlandse vader die vastzit in Amerika komt volgende week terug

Advocaat: Nederlandse vader die vastzit in Amerika komt volgende week terug

nieuws

10 dec 2020, 22:27

De 58-jarige Frank Vingerhoed, die al ruim vijf weken vastzit in een detentiecentrum bij de grens tussen Mexico en Amerika, wordt volgende week op het vliegtuig gezet. Dat zegt zijn advocaat tegen Hart van Nederland. De Nederlander wordt ervan verdacht al zwemmend illegaal de grens te zijn overgestoken. Volgens zijn familie gaat het om een wanhoopsdaad om de voogdijzitting over zijn drie dochters bij te kunnen wonen in de Verenigde Staten.

'Mensonterend'

Er ligt al weken een uitzettingsbevel voor de vader, desondanks zit hij onder "mensonterende omstandigheden" vast in El Paso, Texas. Franks neef Mitchell vertelde maandag tegen Hart van Nederland dat zijn oom in de isoleercel zat vanwege een akkefietje met een bewaker. Daardoor was er amper contact te krijgen. Lees ook: Nederlander zit al vijf weken vast in Amerika wegens illegale zwemtocht vanuit Mexico Inmiddels heeft Frank de isoleercel verlaten en heeft het thuisfront weer contact met hem. "Wij hebben ook gehoord dat het ticket naar Nederland al is geboekt", aldus neef Mitchell. "Maar voor ons is het verhaal pas afgelopen als hij op Schiphol staat. Tot die tijd is het onzeker en elke dag dat hij er zit is een dag te lang." De familie is sceptisch over Franks terugkomst naar Nederland, omdat Frank steeds opnieuw in quarantaine moet in het detentiecentrum. "We moeten maar hopen dat er niemand in zijn groep corona heeft, want dan moet hij weer in quarantaine. Dan gaat het volgende week niet door."

Franks kinderen

Frank woonde tot 2019 illegaal met zijn kinderen en toenmalige vrouw in de Verenigde Staten. Nadat zijn ex hem verliet voor een Amerikaan, ontvoerde hij de kinderen en nam hen mee naar het Drentse Emmen. Daar zijn ze na een half jaar weggehaald door de politie.

De man verbleef tot voor kort in een hotel in Mexico. Met een visum probeerde Frank Amerika binnen te komen, zodat hij bij de voogdijzitting over zijn drie dochters kon zijn. De vader kreeg echter geen toestemming om het land binnen te komen vanwege de reisbeperkingen door de corona-uitbraak.

Opgepakt

De Nederlander besloot het daarom anders aan te pakken en stak zwemmend via de Rio Grande-rivier de grens tussen Mexico en de Verenigde Staten over. Maar al snel nadat hij in Amerika aankwam werd hij opgepakt door de autoriteiten.

Lees ook: Nederlandse Youtubers dringen Amerikaans legerterrein binnen en worden opgepakt Ondanks dat Frank graag de rechtszaak wilde bijwonen en zijn kinderen wil zien, is hij dolblij als hij in Nederland aankomt, weet Mitchell. "De eerste weken had hij nog hoop om Amerika in te komen. Nu hij er vijf weken zit onder mensonterende omstandigheden maakt het niet uit waar hij naartoe gaat, als hij maar weggaat. Frank zal zeker blij zijn als hij in Nederland aankomt." Op welke dag Frank volgende week naar Nederland komt, maakt zijn advocaat om veiligheidsredenen niet bekend.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.