Terug

Volg Hart van Nederland

Kaas hamsteren? Staking in de zuivel: 'Trots op onze kaas, maar niet op onze baas'

Kaas hamsteren? Staking in de zuivel: 'Trots op onze kaas, maar niet op onze baas'

nieuws

7 mei 2023, 22:14

Terwijl we de schappen van de Albert Heijn de afgelopen dagen steeds leger zien worden, komt er nu een nieuwe staking bij die schaarste kan geven. Medewerkers in de zuivelindustrie staken. Kaas hamsteren is misschien verstandig.

De staking begon zaterdag bij een kaasfabriek van FrieslandCampina in Steenderen. Daar legden medewerkers 24 uur het werk neer. "Wij willen in ieder geval dat de werknemers de prijsstijgingen gecompenseerd moeten krijgen. Dat betekent 14,3 procent erbij", vertelt Henk Jongsma van de CNV aan Hart van Nederland.

De stakers vinden het oneerlijk dat de hoge heren wel winst maken:

Volgens de FNV is een loonstijging terug te verdienen. "Door de prijzen van hun producten te verhogen heeft de grootste werkgever vorig jaar meer winst gemaakt. Ook konden er hoge melkprijzen betaald worden", zei Ron Vos, bestuurder van FNV Voedingsindustrie, eerder.

Lege schappen

Of we daadwerkelijk te maken zullen krijgen met een kaascrisis, is nog niet duidelijk. FrieslandCampina lijkt in ieder geval niet happig op het verhogen van de lonen. "We moeten wel om tafel en daar staan we wel voor open, maar dit aanbod blijft staan", zegt een woordvoerder van de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO).

Of er lege kaasschappen komen, weet de NZO niet: "Er wordt op dit moment keihard gewerkt om weggevallen capaciteit op te vangen dus op dit moment zijn er nog geen directe gevolgen voor consumenten, maar hoe zich dat gaat ontwikkelen kunnen we niet voorspellen."

In de kaasfabriek zijn ze strijdlustig. "Op het moment dat dit niet leidt tot betere afspraken, gaan we er een tandje bijdoen. Dan is mijn verwachting dat de consument er wel wat van gaat merken."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.