Terug

Volg Hart van Nederland

Razendsnel mobiel internet vanaf vandaag: KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan

Razendsnel mobiel internet vanaf vandaag: KPN en T-Mobile zetten 5G-netwerk aan

nieuws

28 juli 2020, 09:08

KPN en T-Mobile zetten dinsdag hun vernieuwde mobiele netwerk met 5G-technologie aan. Wie klant is bij de bedrijven en een geschikt toestel heeft, kan gebruik gaan maken van het nieuwe supersnelle mobiele internet. Waarschijnlijk gaat het nog maar om een beperkte groep mensen. Veel smartphones kunnen niet overweg met de nieuwe standaard. Zo heeft Apple nog geen enkel toestel dat gebruik kan maken van de technologie, laat een woordvoerder van KPN weten.

Dekking nog niet landelijk

De dekking is ook nog niet landelijk. Bij KPN gaat het in eerste instantie om het grootste deel van de Randstad en Eindhoven. De rest van Nederland volgt later. T-Mobile begint naar eigen zeggen met een groter gebied. Maar het kan volgens een woordvoerster nog wel een paar dagen duren voor alle klanten die daarvoor een geschikt abonnement hebben, zijn omgezet naar 5G. Lees ook: De vijf geboden over 5G: wat is het en hoe werkt het? De nieuwe stappen zijn mogelijk door de eerste veiling van 5G-frequenties, waarvan de uitkomst vorige week bekend werd. De drie grote telecomproviders KPN, VodafoneZiggo en T-Mobile hebben frequenties in de wacht gesleept. Zij waren ook de enige partijen die tot de veiling waren toegelaten.

Spionage door China

De veiling was een politiek gevoelig onderwerp, omdat de vrees bestaat dat de netwerkapparatuur voor 5G door andere landen kan worden gebruikt om te spioneren. Daarbij wordt vooral gedacht aan apparatuur van Huawei uit China. Het kabinet heeft daarom extra eisen gesteld aan telecomproviders. Lees ook: Stichting Stop5GNL verliest kort geding: uitrol van 5G hoeft niet te stoppen VodafoneZiggo begon eerder dit jaar al met zijn 5G-netwerk. Daarvoor maakte dat bedrijf gebruik van zogeheten 4G-frequentiebanden om de 5G-technologie toe te passen. Dat was mogelijk omdat nog maar een relatief klein aantal gebruikers toegang had tot het snelle internet. Er werd in Nederland al langer mee geëxperimenteerd. Supersnel mobiel internet moet tevens als aanjager dienen voor nieuwe technologieën als autonoom rijden van voertuigen en kunstmatige intelligentie. Ook is het minder storingsgevoelig. ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.