Terug

Volg Hart van Nederland

Nostalgie ten top: 75 jaar Kinderpostzegels

nieuws

27 sep 2023, 16:43

Wie is er niet mee opgegroeid? De kinderpostzegelactie wordt dit jaar al voor de 75e keer gehouden. Door een simpel idee van een basisschooldocent vroeger, gaan nu ieder jaar duizenden kinderen uit groep 7 en 8 de deuren langs om zoveel mogelijk geld op te halen voor een goed doel.

Simon Tavenier (12) uit het Zeeuwse Serooskerke was in 2021 nog de 'Bill Gates' van de actie van dat jaar. Met een goeie babbel verkocht hij in zijn eentje zo'n 1350 euro. Het jaar erna mocht hij weer op pad. "Ik ben toen helaas niet de hoogste van de klas geworden", vertelt hij. "Iemand anders had duizend euro opgehaald, ik achthonderd."

Briefpost

Simons moeder, Ellen, herkent veel van zichzelf in haar zoon. Want ook zij ging vroeger de straat op voor de postzegels. "We zijn allemaal enorm fanatiek, Simon heeft dat ook", vertelt ze. "Vroeger kreeg je nog los geld als je iets verkocht, daar deden we het echt om. Dat was natuurlijk hartstikke leuk om te krijgen." Tegenwoordig wordt er gewerkt met een QR-code, ook voor een stukje veiligheid.

In 75 jaar is er een hoop veranderd. In 1948 ging het alleen om postzegels, tegenwoordig kan je veel meer kopen. Denk aan bloembollen, pleisters, kaarten of thee. We versturen de laatste jaren ook veel minder briefpost: in 2022 verstuurden we 1,9 miljoen kaarten en brieven, terwijl dat in 2012 nog 3,5 miljoen was.

Ook voor Simon is het geen dagelijkse kost. "Ik heb wel eens een postzegel voor mijn moeder gehaald, maar verder heb ik het nog nooit gebruikt", vertelt de 12-jarige Simon.

Goed doel

Wat wel hetzelfde is gebleven: dat het geld altijd naar een goed doel of project gaat rondom kinderen. Dit jaar gaat opgehaalde geld naar kinderen die thuis dusdanige problemen hebben dat ze niet meekomen op school.

Volgens de stichting groeit een op de twaalf kinderen op in armoede, leeft een op de vier met een ouder met een verslaving of psychische problemen en krijgt een op de acht jeugdhulp. Als gevolg van de thuissituatie kunnen de kinderen in isolement raken of niet meekomen met leeftijdgenoten. 

Aanbellen

Ook al valt er dit jaar een jubileum te vieren, op de zegels staan dit jaar 'gewoon' wat LEGO-figuurtjes. Voor Simon zit het er na twee keer op, want hij zit inmiddels op de middelbare school. Wel kijkt het terug op een leuke tijd, met name dat eerste jaar. "Ik vond het leuk om te doen, je probeert toch zoveel mogelijk geld op te halen. Je bent daar veel mee bezig. Als school win je ook een schoolreisje, dus dan zou je een dag minder school hebben", lacht hij.

Ellen: "Net zoals bij hem, blijft mij dat aanbellen bij al die mensen enorm bij. Je komt op plekken waar je niet zo snel komt en je maakt overal een praatje. Dat sociale aspect is mooi."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.