Terug

Volg Hart van Nederland

Mast breekt af van historisch zeilschip met twintig kinderen aan boord

Mast breekt af van historisch zeilschip met twintig kinderen aan boord

nieuws

1 sep 2023, 18:54

Bijna precies een jaar na een incident op een schip heeft zich eenzelfde incident voorgedaan. Een mast van een schip van de bruine vloot is donderdagmiddag afgebroken bij een vaartocht op het IJsselmeer, bevestigt een woordvoerder van de politie vrijdag na berichtgeving van de Leeuwarder Courant. Er waren ongeveer twintig kinderen van een Duitse schoolklas aan boord.

Niemand raakte gewond.

Donderdag was het precies een jaar geleden dat er eenzelfde soort incident was. Een giek van het schip de Risico brak toen af bij een vaartocht met een schoolklas. Daarbij kwam de 12-jarige Haagse scholiere Tara om het leven.

Verdriet op school gestorven Tara (12): 'Het ergste wat ouders kan overkomen'
1:18
Verdriet op school gestorven Tara (12): 'Het ergste wat ouders kan overkomen'

De giek van het schip was afgebroken als gevolg van houtrot, bleek daarna op basis van onderzoek van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV). De ILT nam na het incident maatregelen. Zo werden er een aantal afspraken gemaakt over het vergroten van de veiligheid van de historische bruine vloot. Er werd een bijeenkomst georganiseerd met onder meer schippers, verzekeraars en keuringsinstanties.

Ook werd duidelijk dat 39 van de 254 schepen van de bruine vloot niet beschikten over geldige certificaten voor het schip of de tuigage. De meeste van die schepen hadden hun zaken daarna al snel weer op orde, werd toen gemeld.

Geldige tuigagebewijs

Vrijdag maakte de historische zeilklipper de Eenhoorn een tocht van Lemmer naar Enkhuizen toen de mast afbrak. Hoe dat precies kon gebeuren, wordt nog onderzocht. Dat wordt gedaan door de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT), meldt de politiewoordvoerder.

De Eenhoorn zou volgens de Leeuwarder Courant op het moment van de mastbreuk wel over een geldig tuigagebewijs beschikken.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.