Terug

Volg Hart van Nederland

Ouders omgekomen Tara (12) stellen rederij aansprakelijk voor fataal zeilongeluk

Ouders omgekomen Tara (12) stellen rederij aansprakelijk voor fataal zeilongeluk

112

14 sep 2022, 16:57

De ouders van de 12-jarige Tara die vorige maand tijdens een zeiltochtje op de Waddenzee omkwam, stellen de rederij aansprakelijk voor het ongeval. "De ouders zijn niet alleen verdrietig, maar ook boos dat dit ongeval op een charterschip van de bruine vloot heeft kunnen gebeuren", zegt hun advocaat Herman Zandijk.

Kort voor het fatale moment waren er volgens de advocaat nog twee opvarenden op het dek van het schip. Zij gingen toevallig net benedendeks toen de giek brak.  "Er hadden dan ook meer slachtoffers bij betrokken kunnen zijn", aldus Zandijk.

Houtrot

Tara kwam om het leven op 31 augustus, toen als gevolge van houtrot de giek van de zeilklipper waar ze op meevoer afbrak. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) heeft onderzoek gedaan naar de zaak. Ook de politie doet onder leiding van het Openbaar Ministerie technisch onderzoek. De uitkomst en bevindingen van dit onderzoek worden afgewacht, stelt Zandijk.

De OVV heeft eerder soortgelijke ongelukken onderzocht, in 2016 en 2019 bijvoorbeeld. Toen kwamen in totaal vier mensen om het leven doordat een gedeelte van een mast afbrak en op hen viel. Beide keren was de oorzaak van het breken houtrot. Aanbevelingen die werden gedaan na afloop van die eerdere onderzoeken, zijn volgens de advocaat dan ook niet overgenomen.

"De minister van Infrastructuur en Waterstaat en die van Economische Zaken en Klimaat, Keuringsinstanties en de branche verkeren dan ook in staat van verzuim ter zake hiervan", concludeert hij. Ook noemt hij de rol van verzekeraars "niet proactief van aard" en roept de Tweede Kamer op "de verantwoordelijke ministers hierover ter verantwoording te roepen". Verder zou de jurist wel iets zien in een soort jaarlijkse apk voor de chartervaart.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.