nieuws
4 okt 2019, 20:35
"Het is nog akelig stil", vertelt Mary van Doorn uit Vleuten. Donderdag zette ze uit wanhoop en protest haar gehandicapte man Gerard op straat. Ze wachten al vijf jaar op een passende woning, omdat Gerard nu in de woonkamer woont en slaapt. Maar ook na haar noodkreet is er nog geen oplossing gevonden. Gerard (67) is sinds een paar jaar aan bed gebonden, nadat hij na een ongeluk eerst een dwarslaesie en daarna een herseninfarct had gekregen. Hij wordt verschoond in de woonkamer en heeft geen privacy. "We kunnen hem al vijf jaar niet douchen. Ik vind het mensonwaardig", zei de 60-jarige Mary donderdag tegen Hart van Nederland. Lees ook: Wanhopige Mary zet haar gehandicapte man Gerard op straat: 'Ik ben ten einde raad' Omdat ze wilde laten zien dat het zo niet langer kan, zette Mary haar man donderdag een tijdje op straat met zijn bed, bedlift en rolstoel. De actie kreeg veel aandacht, maar een geschikt appartement is er nog niet gevonden. Wel heeft de verantwoordelijke wethouder van de gemeente Utrecht gezegd dat hij langs wil komen. "Hij is van harte welkom", zegt Mary. "Maar ik zou nog liever hebben dat woningbouwverenigingen nog eens goed in hun bestanden gaan zoeken naar een geschikte plek."
Wat het lastig maakt, is dat de Vleutense niet alleen samenwoont met Gerard, maar ook met haar tweede partner Hans en haar 18-jarige zoon Lukas. Ze hebben dus drie slaapkamers nodig in een rolstoelvriendelijke woning. Via de organisatie Het Vierde Huis heeft ze een urgentieverklaring gekregen, waardoor ze voorrang heeft bij de zoektocht naar een huis in Utrecht. Zo'n verklaring geldt een halfjaar en is drie keer verlengd, maar het lukte Mary niet om in die tijd een huis te vinden. Ze heeft met Het Vierde Huis afgesproken dat ze voorrang krijgt als ze een geschikte woning vindt, maar ook dat is nog niet gelukt. Dat komt volgens Mary mede omdat ze niet overal in de regio mag zoeken. "In Houten vond ik wel een geschikt huis, maar dat kon ik niet krijgen", zei ze er eerder over.
Het Utrechtse raadslid Bülent Isik (PvdA) maakt zich druk over de schrijnende situatie van Mary en Gerard. Hij wil dat er een werkbezoek wordt georganiseerd om te praten over de urgentiebehandeling. "Het een-op-een-contact en de menselijke maat ontbreken", zegt hij tegen Hart van Nederland. Mary hoopt gewoon dat er snel een oplossing komt. Want het wachten is ze na al die jaren flink beu.
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.