Opmerkelijk

Wanhopige Mary zet haar gehandicapte man Gerard op straat: 'Ik ben ten einde raad'

Een noodkreet, dat is het. De Vleutense Mary van Doorn (60) zet donderdag haar gehandicapte man Gerard op straat. Dat doet ze uit protest, want het stel wacht al vijf jaar op een nieuwe woning.

Mary zet haar man op straat met zijn hele hebben en houden, zodat iedereen kan zien hoe het er bij hen in de woonkamer uitziet. Het staat daar helemaal vol met spullen sinds Gerard vijf jaar geleden door een ongeluk eerst een dwarslaesie en daarna een herseninfarct kreeg.

‘Situatie Gerard mensonwaardig’

Sindsdien zijn ze op zoek naar een woning waarin ze niet een groot bed, bedlift en rolstoel in de woonkamer hoeven te stallen. Gerard leeft en slaapt in de woonkamer. “We kunnen hem al vijf jaar niet douchen. Ik vind het mensonwaardig”, aldus Mary.

Gerard zelf vindt de situatie ook alles behalve ideaal. “Heel vervelend, niet leuk. Ik kan niet naar buiten toe, niks. Ik vind het heel erg dat ik nooit privacy heb.” Het gezin nodigt bijna nooit visite uit. “Gerard moet geregeld verschoond worden. Dat is voor niemand prettig.”

Ingewikkelde zoektocht

Wat het ingewikkeld maakt, is dat Mary niet alleen samenwoont met de gehandicapte Gerard, maar ook met haar zoon Lukas (18) en haar tweede partner Hans. Ze hebben dus drie slaapkamers nodig in een rolstoelvriendelijke woning.

Mary heeft al van alles geprobeerd. “Ik heb de wethouder aangeschreven, de burgemeester aangeschreven en veel gekeken en gebeld. De Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning, red.) hebben we geprobeerd, maar er was voor ons geen betaalbare optie.”

‘Kan zo niet langer’

“Ik wil nu laten zien aan iedereen dat het zo niet langer kan”, zegt Mary zichtbaar aangeslagen. Ook Gerard houdt het niet droog. “Er moet echt iets gebeuren.” Ze hopen op een huis in de provincie Utrecht, met in ieder geval een slaapkamer op de begane grond voor Gerard.