nieuws
1 nov 2019, 10:53
De Algemene Onderwijsbond slaat alarm nu de gevolgen van het lerarentekort zich schrikbarend snel laten voelen. Normaal gesproken moeten scholen pas in januari flink improviseren omdat de griepgolf zich aandient, nu dienen ze maanden eerder al alles uit de kast trekken om overal mensen voor de klas te hebben. Dat schrijft De Telegraaf. "Het water staat veel scholen tot aan de lippen", zegt voorzitter Liesbeth Verheggen van de Aob. Ze is geschokt door de resultaten van het onderzoek dat ze onder 6200 vakbondsleden liet uitvoeren. Het is voor het eerst dat de vakbond het lerarentekort op deze schaal heeft onderzocht. "Er wordt vaak gesproken over de tekorten maar niemand wist precies om hoeveel leraren het werkelijk ging. Dat de resultaten zo ernstig waren, had ik niet verwacht", aldus Verheggen.
Lees ook: Coalitiepartijen willen toelatingstoets pabo schrappen om lerarentekort tegen te gaan
De cijfers liegen er niet om: vier op de tien scholen in het basis- en voortgezet onderwijs hebben een chronisch tekort aan leraren. In het speciaal onderwijs heeft zelfs twee derde een gebrek aan onderwijspersoneel. "Voorheen kwamen scholen pas tijdens de griepgolf in de problemen. Nu kampen ze met grote tekorten terwijl de griepgolf nog moet komen. Dat gaat voor heel veel problemen zorgen", aldus Verheggen.
Uit een ander onderzoek blijkt overigens dat leraren in het basisonderwijs met honderden tegelijk vertrekken uit de vier grote steden en Almere. Er komen bij lange na niet genoeg nieuwe leerkrachten voor terug. Dat blijkt uit nieuw onderzoek naar de mobiliteit van basisschoolleraren dat vrijdag verschijnt en waarover het AD schrijft. Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere klagen al langer over het lerarentekort. Nu bevestigen cijfers dat. De afgelopen jaren is het aantal leraren dat uit deze steden wegtrekt gestegen van 128 in 2013-14 naar 818 vorig jaar. Terwijl er in schooljaar 2013-14 nog méér leerkrachten een baan in de steden kregen dan er vertrokken, worden de gaten nu gevuld door slechts 448 juffen en meesters. Lees ook: Stakingen een succes: bijna half miljard euro extra voor het onderwijs Dat constateert onderzoeksbureau CenterData in opdracht van het Arbeidsmarktplatform PO. Het expertisecentrum liet onderzoeken hoe basisschoolleraren zich de afgelopen jaren op de arbeidsmarkt bewogen en wat de invloed van het groeiende lerarentekort is. ANP
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.