Politiek

Stakingen een succes: bijna half miljard euro extra voor het onderwijs

Het kabinet steekt 460 miljoen euro extra in het primaire en voortgezet onderwijs. Er is met de betrokken werknemers- en onderwijsverenigingen een akkoord gesloten met minister Arie Slob.

De deal werd vrijdag beklonken, nadat de onderwijs- en werknemersbonden lang maanden met het kabinet aan het onderhandelen waren.

Rutte steekt onderwijs helpende hand toe

Premier Rutte gaf echter de doorslag. Hij gaf aan dat er er eenmalig extra geld gestort kon worden, als er vervolgens meteen een nieuwe cao kon worden beklonken.

Lees ook:¬† Groot alarm: ‘Lerarentekort al voor de griepgolf schrikbarend’

Nadat minister Slob en premier Rutte voor de tweede keer met de betrokken partijen onderhandelden, werd er vrijdagmiddag een deal gesloten.

‘Fundamentele problemen nog niet oplost’

De¬†Landelijke onderwijsstaking 6 november is volgens de PO-raad van de baan. Volgens de raad is het “een mooi gebaar” dat het kabinet 460 miljoen vrijmaakt, maar de koepel voor het basisonderwijs waarschuwt wel dat het “de fundamentele problemen rondom het lerarentekort niet oplost”.

De landelijke staking is afgeblazen, maar het kan zo zijn dat individuele scholen zelf nog actie voeren. De PO-Raad hoopt dat schoolbesturen daar begrip voor hebben: “De actiedag kan gebruikt worden om samen het gesprek aan te gaan over werkdruk, salaris en aantrekkelijkheid van werken in het primair onderwijs”.