Terug

Volg Hart van Nederland

Het KiesHart al 150.000 keer ingevuld: dit zijn de opvallende uitkomsten

nieuws

14 nov 2023, 20:55

Het KiesHart is inmiddels door 150.000 mensen ingevuld. De kiestool wordt voor de tweede keer gebruikt bij verkiezingen, en is bedacht om de kloof tussen Nederland en de kandidatenlijst te verkleinen.

Door de Die lijkt op mij-vragenlijst van de kieshulp in te vullen, kom je niet uit bij een politieke partij, maar bij een persoon. Je wordt bijvoorbeeld gematcht op persoonlijkheid, ideologische standpunten en de mate van vertrouwen in de overheid.

Verschillen en overeenkomsten

We hebben de antwoorden van gebruikers en die van de kandidaten naast elkaar gelegd, en daar komen wat opvallende resultaten uit. Zo is het publiek vaker verlegen in grote groepen, en zijn politici juist vaker de gangmaker op een feestje. De gebruikers van het KiesHart zijn het er vaker mee eens dat 'vroeger alles beter was' en 'je tegenwoordig niks meer mag zeggen'. Kandidaten maken dan weer vaker elke dag een to-do-lijstje.

Uiteraard zijn er ook overeenkomsten. Zo scoren kandidaten en gebruikers vrijwel gelijk op de optie 'Ik maak mij bijna nooit zorgen of ik wel een goede indruk maak op mensen'. Ook twijfelen beide groepen ongeveer even vaak aan hun keuzes.

Het KiesHart werd voor het eerst gebruikt tijdens de Provinciale Statenverkiezingen: toen vulden 320.000 mensen de tool in.

Goed om te weten

De uitkomst van het Kieshart is geen stemadvies, maar laat zien dat volksvertegenwoordigers als mens op ons kunnen lijken. Let op, nog niet alle kandidaten doen mee. Alle partijen zijn vertegenwoordigd, behalve de ChristenUnie, NSC, PVV en DENK.

Het beste van Hart van Nederland? Volg ons op WhatsApp of Threads

Wil je dagelijks op de hoogte worden gehouden van de mooiste en meest indrukwekkende verhalen van Hart van Nederland? Meld je dan aan voor ons WhatsApp-kanaal, via deze link of volg ons op Threads, hier te vinden.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.