Terug

Volg Hart van Nederland

Kampeerders geen oog voor veiligheid maar gevaren liggen op de loer

nieuws

19 apr 2019, 20:13

Geen rookmelder, lekkende gasleidingen en versleten banden. De controle van een camper of caravan door de eigenaar aan het begin van het kampeerseizoen, laat nogal wat te wensen over.  In de nacht van donderdag op vrijdag gaat het helemaal mis op de camping in Oisterwijk. Daar brandden twee caravans tot de grond toe af. De kampeerders komen net op tijd wegkomen maar de schade is groot. Lees ook: Caravans branden af vlak voor zonnig paasweekend: ‘alles wat lief is, is weg’

Geen oog voor veiligheid

In de aanloop naar het kampeerseizoen deed grote kampeerorganisatie ACSI onderzoek naar de risico’s op de camping en wat blijkt? Door steeds luxere campers, (sta-) caravans en familietenten met extra apparaten op gas, petroleum en elektriciteit neemt het risico op brand en ongelukken met koolmonoxide toe. En de eigenaren van de campers en caravans hebben niet altijd oog voor de veiligheid in hun mobiele vakantiewoning. Uit de meer dan 1000 respondenten van hun onderzoek blijkt dat 50% geen rookmelder heeft en zelfs 60% geen CO-melder. De kampeerders checken wel hun gasvoorraad (80%) en slang (66%). Het ACSI vindt dat er een APK-keuring moet komen voor campers en caravans.

Tips voor sensoren

Maar wat kan je zelf nou doen om er voor te zorgen dat het veiliger wordt? ACSI geeft een paar tips over hoe en waar je vooral sensoren moet plaatsen:

  • De kans op brand is het grootst bij de plaats waar de accu, acculader of zekeringkast zit, het is dus raadzaam op een rookmelder hoog in het interieur te plaatsen.

  • Maar, hang de rookmelder niet recht boven het fornuis, dit levert alleen maar irritatie op tijdens het koken.

  • Een koolmonoxidemelder hang je op anderhalve meter hoogte van de camper/caravan

  • Een gasmelder is ook geen overbodige luxe, deze wil je iets boven de vloer hangen, dit omdat propaan zwaarder is dan lucht.

  • Verder is het ook belangrijk dat je er op let dat de disselkast of gasflessenkast goed geventileerd is.

Tips voor gasflessen

Niet alleen sensoren kunnen levens en caravans redden. Ook tips over hoe je zorgvuldig omgaat met gasflessen en open vuur op de camping kan veel leed voorkomen. Hieronder enkele tips:

  • Wellicht een open deur maar zet het gaskookstel nooit te dicht tegen het tentdoek of andere brandbare materialen.

  • Maak gebruik van een spatscherm.

  • Plaats een gasfles altijd in de daarvoor speciale aangebrachte plaats en nooit los in de mobiele vakantiewoning. Vervoer ze ook altijd rechtop staand en leg ze niet in de kofferbak van de auto.

  • Zorg dat de ruimte goed geventileerd is.

Tips voor open vuur en barbecueën

Ook bij en tijdens het barbecueën kan het nog weleens fout gaan, zeker als het warm en droog weer is kan een onschuldige barbecue snel omslaan in een inferno, Hieronder een paar tips om dat te voorkomen:

  • Zet altijd een brandblusser of emmer zand klaar als je gaat barbecueën.

  • Zorg dat de barbecue of vuurkorf op een vlakke ondergrond staat er zorg voor voldoende afstand met potentiële brandbare materialen.

  • Houd kleine (spelende) kinderen en huisdieren op een afstand van de barbecue.

  • Je barbecue staat natuurlijk een stuk sneller 'aan' als je vloeistoffen zoals benzine en spiritus gebruikt maar dit kan je beter toch maar achterwege laten, Deze kunnen gevaarlijke steekvlammen veroorzaken. Gebruik alleen briketten of houtskool en aanmaakblokjes.

  • Maak je gebruik van een gasbarbecue? Zet de fles dan nooit onder de barbecue maar zet deze er naast.

Voor meer tips over veilig kamperen kan je terecht op de site van ACSI.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network. Alle rechten voorbehouden. Geen tekst- en datamining.