Terug

Volg Hart van Nederland

Facebook gebruikt je camera terwijl jij door je tijdlijn scrolt

Facebook gebruikt je camera terwijl jij door je tijdlijn scrolt

nieuws

12 nov 2019, 15:24

Facebook gebruikt stiekem de camera van de iPhone om videobeelden te maken, zonder dat jij dit in de gaten hebt. Dat heeft de Amerikaan Joshua Maddux ontdekt. Hij plaatste een video op Twitter waarmee hij het probleem onder de aandacht brengt. In het schermopnamefilmpje is te zien hoe Maddux vanaf zijn tijdlijn naar de Facebookpagina van een bedrijf swipet en daarvan de profielfoto vergroot. Wanneer hij de foto langzaam naar beneden sleept, verschijnt op de achtergrond een strook aan de linkerkant van de app waarop rechtstreekse beelden van de ingebouwde camera te zien zijn. In het geval van Muddux zag hij in die strook zijn vloerkleed tevoorschijn komen, waar de camera van zijn iPhone op stond gericht. https://twitter.com/JoshuaMaddux/status/1193434937824702464 Het privacyprobleem doet zich voor in de Facebook-app op iOS, het besturingssysteem van de iPhone en iPad. Muddux testte het op nog vijf andere iPhones met softwareversie 13.2.2 en kreeg op alle toestellen hetzelfde resultaat. In de Facebook-app op iOS 12 en de nieuwste bèta-versie van iOS 13.3 is de 'camerastrook' niet zichtbaar, maar dat betekent niet dat Facebook op de achtergrond geen gebruik maakt van de camera. Dat mag de app namelijk op ieder moment nadat hier door de gebruiker toestemming voor is gegeven.

Hoe zet ik het uit?

Geen prettig gevoel bij het idee dat Facebook met je mee kan kijken? Dan kun je de toestemming voor het gebruik van je camera gemakkelijk weer intrekken. Volg hiervoor de volgende stappen:* Ga naar 'Instellingen'

  • Scroll omlaag en tik op 'Facebook'

  • Schakel 'Camera' en 'Microfoon' uit Nu je de toestemming voor het gebruik van de ingebouwde camera en microfoon hebt ingetrokken, kan Facebook niet langer meekijken of meeluisteren met wat je doet. Staan 'Camera' en 'Microfoon' niet tussen de Facebook-instellingen? Dan heb je de app nog niet eerder toestemming gegeven en kun je de toestemming ook niet intrekken. Het is niet duidelijk of het bedrijf bewust meekijkt of dat er een fout zit in de iOS-app. Android-gebruikers hebben geen last van het probleem. Facebook heeft dinsdag nog niet gereageerd. Lees ook: 'Hey Siri, stop met luisteren!': zo zorg je ervoor dat Siri je niet meer afluistert

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.