Lifestyle & Entertainment

'Hey Siri, stop met luisteren!': zo zorg je ervoor dat Siri je niet meer afluistert

Een paar maanden geleden onthulde de Britse krant The Guardian dat duizenden iPhone-gebruikers werden afgeluisterd via spraakassistent Siri. Dat gebeurde ook in Nederland. Een groep van ongeveer twintig Nederlanders, die werkzaam zijn voor het Ierse bedrijf GlobeTech, moest dagelijks zo’n duizend Nederlands gesproken spraakopdrachten beluisteren en uittypen voor analyse.

In de meeste gevallen ging het om gesproken commando’s, maar soms ook om onbedoeld opgenomen gesprekken. Het doel van het afluisteren van deze fragmenten was volgens Apple om “Siri te verbeteren, om mensen beter te verstaan en te begrijpen”. Maar het bedrijf vroeg gebruikers nergens om toestemming voor het analyseren van de spraakopnames.

Software-update

Kort na de onthulling van The Guardian, stopte Apple met de afluisterpraktijken en beloofde het bedrijf haar gebruikers in een nieuwe software-update de optie te geven om wel of geen toestemming te geven voor de analyses. Met de lancering van iOS 13.2 maandag, is die optie nu beschikbaar.

Hoe stop ik het afluisteren?

Om de nieuwe optie te kunnen gebruiken, is het belangrijk dat je over de nieuwste iOS-versie beschikt. Dit kun je checken via Instellingen > Info > Software-update. Werk de software eerst bij naar iOS 13.2 (of hoger) en volg daarna de volgende stappen.

  1. Open ‘Instellingen’
  2. Scroll omlaag en tik op het kopje ‘Privacy’
  3. Tik op ‘Analyse en verbeteringen’
  4. Schakel ‘Verbeter Siri en Dicteren’ uit

Hoe verwijder ik opgenomen Siri-fragmenten?

Naast het intrekken van toestemming voor spraakanalyse, kun je nu ook reeds opgenomen Siri-fragmenten verwijderen van de servers van Apple. Dat doe je zo:

  1. Open ‘Instellingen’
  2. Scroll omlaag en tik op het kopje ‘Siri en zoeken’
  3. Tik op ‘Siri- en dicteergeschiedenis’
  4. Tik op ‘Verwijder Siri- en dicteergeschiedenis’

Alle fragmenten die via Siri en/of de ingebouwde Dicteer-functie met jouw iPhone zijn opgenomen worden hiermee permanent van de Apple-servers verwijderd.