Opmerkelijk

Apple heeft speciale Nederlandse afdeling om ons af te luisteren

Een groep van ongeveer twintig Nederlanders, die werkzaam zijn voor het Ierse bedrijf GlobeTech, moest dagelijks zo’n duizend Nederlands gesproken Siri-fragmenten beluisteren en uittypen voor analyse. Dat vertelt een klokkenluider aan NU.nl

Eerder maakte de Britse krant The Guardian al bekend dat Apple meeluisterde via Siri, maar nu blijkt dus ook dat Apple voor elke taal een speciaal team heeft. De klokkenluider vertelt aan NU.nl dat hij zo’n 400 fragmenten per dag verwerkte. Grotendeels waren dit commando’s, maar soms ook onbedoeld opgenomen gesprekken.

Meeluisteren gestopt

Het bedrijf dat door Apple wordt ingezet, analyseert spraakopnames die worden gemaakt nadat een gebruiker Siri heeft geactiveerd. Het doel is, volgens Apple, om “Siri te verbeteren, om mensen beter te verstaan en te begrijpen”. Maar nergens geeft het bedrijf aan dat jouw Siri-opnames door andere mensen beluisterd kunnen worden.

Lees ook: Google luistert niet meer mee naar gesprekken van gebruikers

Apple laat nu in een verklaring weten het beluisteren van de fragmenten stop te hebben gezet en de problemen “grondig te onderzoeken”. In de toekomst willen ze gebruikers laten kiezen of hun gesprekken mogen worden beluisterd en beoordeeld.

Niet de enige

Apple is niet het enige techbedrijf dat meeluistert. In juli bleek dat Google ook een Nederlandstalig afdeling heeft die fragmenten analyseert. Deze kwamen binnen via de Home-luidspreker. Zij zijn inmiddels ook gestopt met het meeluisteren.