Terug

Volg Hart van Nederland

Extinction Rebellion gaat 'kopie van NOS Journaal' maken over klimaatcrisis

Extinction Rebellion gaat 'kopie van NOS Journaal' maken over klimaatcrisis

nieuws

7 dec 2020, 22:07

Extinction Rebellion gaat 'satire-uitzendingen' maken in de huisstijl van het NOS Journaal waarin aandacht wordt gevraagd voor de klimaatcrisis. De actiegroep heeft twee vacatures openstaan voor een ontwikkelaar en scriptschrijver om "een kopie van het NOS Journaal" te maken. De vacatures kwamen vorige maand online. Hierin spreekt de actiegroep onder andere over "een natuurgetrouwe kopie van de NOS-website" en "een vijf minuten durende fake-uitzending van het NOS Journaal". Inmiddels zijn de teksten in de vacatures aangepast "om beter recht te doen aan de intentie". (Tekst gaat verder onder tweet)

Redelijk verbijsterend: Extinction Rebellion zoekt een ontwikkelaar voor een 'natuurgetrouwe kopie van de NOS-website' en een 'scriptschrijver' voor een fake-NOS Journaal. Dit gaat serieus ver. https://t.co/uJKPeGwkIw / https://t.co/VLRZJnQhiC pic.twitter.com/qpr5kGDuo4

— Wilma Haan (@WilmaH) December 7, 2020

'Nergens mee te vergelijken'

Het is de bedoeling dat het nepjournaal van Extinction Rebellion vanuit dezelfde studio ("fysiek of digitaal nagemaakt") en in dezelfde stijl van het NOS Journaal wordt uitgezonden. Desondanks kunnen er volgens de klimaatactivisten geen misverstanden ontstaan over de "fake-uitzending". "Natuurlijk gebruiken we een deel van de huisstijl van de NOS, maar uiteraard is te zien dat onze berichtgeving satirisch is", verklaart Jelle de Graaf van Extinction Rebellion tegen Hart van Nederland. "We noemen het ook het SOS Klimaatjournaal, want dit is nergens mee te vergelijken." Overigens werd er eerder door de actiegroep nog gesproken over een "letterlijke kopie". Lees ook: Klimaatactivisten Extinction Rebellion 'bezetten' ministerie in Den Haag Extinction Rebellion wil een tegengeluid laten horen omdat ze zich stoort aan de manier waarop Nederlandse media over het klimaat berichten. "Wij zijn het niet eens met de toon van de berichtgeving als het bijvoorbeeld over een hittegolf gaat", legt De Graaf uit. "Je ziet dan bijvoorbeeld beelden van badgasten die van de zon genieten en dat vinden we echt niet passend."

Juridische stappen?

NOS-hoofdredacteur Marcel Gelauff laat maandag aan Villamedia weten dat de omroep onderzoekt of er juridische stappen kunnen worden genomen tegen Extinction Rebellion. Hij noemt het "ongelooflijk, hoe ver dit gaat". De hoofdredacteur stelt tegen het vakblad dat de plannen voor het nepjournaal "natuurlijk alle perken te buiten gaan". Lees ook: NOS haalt logo's van satellietwagens na aanhoudende bedreigingen "Ik vind het wel grappig dat hij denkt dat we de financiële middelen hebben om dit na te maken", reageert De Graaf. "Ik vind het minder grappig dat hij dit serieus laat onderzoeken en dat we het in een vakblad voor journalisten terug moeten lezen. Als wij hierover gebeld waren, was dit gesprek niet nodig geweest."

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.