Terug

Volg Hart van Nederland

Er zijn voor het eerst meer webwinkels dan fysieke winkels

nieuws

10 mei 2023, 07:48

Het aantal webwinkels in Nederland was begin dit jaar voor het eerst groter dan het aantal fysieke winkels. Dat becijferde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het aantal webwinkels zit al jaren in een stijgende lijn, terwijl het aantal fysieke winkels juist langzaam daalt. Sinds 2010 kwamen er alleen in 2021, tijdens de coronapandemie, eenmalig stenen winkels bij.

Inmiddels zijn er zo'n 84.100 webwinkels tegen 82.100 fysieke winkels. In 2022 verdwenen er 1600 stenen winkels en kwamen er ongeveer 3300 webwinkels bij. Die toename was wel minder sterk dan in voorgaande jaren. Juist tijdens de coronapandemie steeg ook het aantal webshops sterk.

Producten bestellen via webshops gaat niet altijd goed. Zo hebben klanten wel eens te maken met oplichting:

BMX'ers massaal gedupeerd door oplichting via webshop: 'Die man moet gestopt worden'
1:58
BMX'ers massaal gedupeerd door oplichting via webshop: 'Die man moet gestopt worden'

Minder fysieke winkels

Dat fysieke winkels verdwijnen wordt breed gevoeld in Nederland. In zo'n 72 procent van de gemeenten waren er eind vorig jaar minder winkels dan begin 2022. In het Brabantse Alphen-Chaam verdween zelfs 17 procent van alle winkels. Buurgemeente Baarle-Nassau kende met een toename van het aantal winkels met haast 11 procent juist een omgekeerde trend.

Afgelopen jaar kwamen er nog wel voedingswinkels, speelgoedwinkels, warenhuizen, boekwinkels, supermarkten en bakkerswinkels bij, maar bij alle andere categorieën was een daling te zien. Desondanks zijn kledingwinkels nog altijd met afstand de meest voorkomende winkelsoort. Daar zijn er 13.300 van. Dat is ruim het dubbele van het aantal supermarkten, waarvan er 6400 zijn.

ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.