Terug

Volg Hart van Nederland

A12 weer open na blokkade door klimaatactivisten voor vijfde dag op rij

A12 weer open na blokkade door klimaatactivisten voor vijfde dag op rij

nieuws

13 sep 2023, 12:37

Klimaatactivisten hebben woensdag voor de vijfde dag op rij het verkeer in de buurt van het Malieveld in Den Haag geblokkeerd. Enkele honderden aanhangers van Extinction Rebellion zaten op een weghelft van de A12. Daardoor kon het verkeer via de snelweg de stad in, maar niet uit. Inmiddels zijn alle actievoerders in bussen meegenomen door de politie. De weg is weer open.

Net als bij de voorgaande blokkades riep de politie de demonstranten op om naar een plek tegenover station Den Haag Centraal te gaan. De meeste actievoerders luisterden hier echter niet naar. In plaats daarvan dansten velen van hen op het nummer Stayin' Alive van de Bee Gees. Na ongeveer een half uur begon de politie met het aanhouden van mensen die niet vrijwillig waren vertrokken.

In totaal zijn volgens de politie ruim driehonderd activisten aangehouden. De aangehouden demonstranten werden wederom met bussen naar het ADO-stadion gebracht.

De organisatie Veilig thuis uitte zich dinsdag kritisch over het laten meedoen van kinderen aan demonstraties, zoals die op de A12. Wat vindt Nederland daarvan? Bekijk het in deze video:

Kinderen die meedoen aan een demonstratie: goede zaak, of moet dat verboden worden?
2:17
Kinderen die meedoen aan een demonstratie: goede zaak, of moet dat verboden worden?

Waarom demonstreren de klimaatactivisten?

Extinction Rebellion demonstreert tegen overheidssteun aan de fossiele industrie. De klimaatactiegroep zegt de weg elke dag te willen blokkeren, net zo lang tot de overheid alle financiële regelingen voor de fossiele industrie stopzet.

Zaterdag werden in totaal ruim 2400 mensen aangehouden, zondag ruim 500, maandag meer dan 200 mensen en dinsdag waren het bijna 200 aanhoudingen.

Veilig Thuis-meldingen

Bij de blokkades van zaterdag en zondag zijn volgens de politie enkele tientallen minderjarigen aangehouden. Later liet de politie weten om die reden melding te doen bij Veilig Thuis, omdat de agenten zich "zorgen maken over het feit dat mensen hun kinderen meenemen naar een illegale protestactie". Het lijkt erop dat er woensdag geen kinderen aanwezig waren bij de blokkade.

Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.