Terug

Volg Hart van Nederland

De sleutel is overgedragen, Rotterdam officieel songfestivalstad

nieuws

28 jan 2020, 17:11

Het is nog meer dan 100 dagen wachten, maar in Rotterdam zijn ze al midden in de voorbereidingen voor het Eurovisie Songfestival. Dinsdag kwam een delegatie uit Tel Aviv, waar in 2019 het festival werd gehouden, naar Rotterdam voor de symbolische sleuteloverdracht. Met de symbolische overdracht van de sleutel mag Rotterdam zich het komende jaar songfestivalhoofdstad van Europa noemen. Al veel eerder is de stad begonnen met de organisatie van het songfestival. Gelijk nadat bekend werd dat het songfestival wordt gehouden in Ahoy is Rotterdam bezig met de organisatie. Burgemeester Ahmed Aboutaleb verheugt zich op het liedjesfestijn. "Ik ben fan van allerlei soorten muziek. Het leuke aan het Eurovisiesongfestival is het wedstrijdelement. Iedereen is benieuwd naar het stemmen, de spanning. Iedereen die thuis kijkt, vraagt zich of het goed gaat met hun eigen land. Het gaat dus niet alleen om de muziek, maar ook om de spanning." ''Je voelt dat het Songfestival steeds meer leeft in de stad'', zegt songfestivalwethouder Kasmi. ''Wat mij betreft een mooie voorbode van een onvergetelijk feest van en voor iedereen. Het aftellen is begonnen.''

Kaarten voor minima

Wie sowieso aanwezig is bij een van de shows is John van Bruggen. Hij meldde zich aan voor een loting waardoor minima gratis naar het songfestival kunnen. Onlangs kreeg hij het verlossende woord dat hij erbij is. ''Ja, nu zie het een keer van dichtbij. Normaal zie je dit alleen maar op televisie'', glundert John. ''Maar het is waanzinnig om dit zo live mee te mogen maken, geweldig!'' Hoewel het nog niet duidelijk is naar welke show John mag, kan dat de pret niet drukken. ''Nee, alleen het feit dat ik er al heen mag gaan is bijzonder.''

Loting voor halve finales

Na de ceremoniële sleuteloverdracht werd er ook geloot welke landen het tegen elkaar op moeten nemen in de halve finales van het liedjesfestijn. Jeangu Macrooy mag de eer van Nederland verdedigen. Behalve Nederland zat ook de ‘big five’ - Frankrijk, Duitsland, Italië, Spanje en Groot-Brittannië - niet in de koker voor de halve finales. Zij zijn als geldschieters traditiegetrouw ook al geplaatst. Lees ook: Jeangu Macrooy vertegenwoordigt Nederland tijdens Eurovisie Songfestival In de eerste halve finale op 12 mei komen onder anderen België, Noorwegen, Zweden, Australië, Ierland en Roemenië in actie. Ook Noord-Macedonië, Wit-Rusland, Cyprus, Litouwen, Kroatië, Azerbeidzjan, Malta, Israël, Slovenië en Oekraïne mogen op de eerste songfestivalavond het podium op. Oostenrijk, Denemarken, Moldavië, Bulgarije, Polen, Zwitserland en Finland zijn enkele van de landen in de tweede halve finale op 14 mei. De overige kandidaten zijn Armenië, San Marino, Letland, Servië, IJsland, Georgië, Portugal, Tsjechië, Griekenland en Estland. Nederland mag het songfestival voor het eerst in veertig jaar weer organiseren dankzij de winst van Duncan Laurence vorig jaar in Israël. Het evenement wordt dit jaar voor de 65e keer gehouden, Nederland is er voor de 61e keer bij. In totaal doen in Rotterdam 41 landen mee. Het Eurovisie songfestival wordt gehouden van 12 tot 16 mei.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Door op ‘aanmelden’ te klikken, ga ik ermee akkoord dat mijn persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.