Terug

Volg Hart van Nederland

Baby op bestelling? 'Het is nooit wegpakken geweest en dat zweer ik van harte!'

Baby op bestelling? 'Het is nooit wegpakken geweest en dat zweer ik van harte!'

nieuws

27 juni 2023, 06:46

In de tweede aflevering van de Hart van Nederland-podcast De Adoptienon, duiken de makers Michael Monkau en Tanja Kok in de ontluisterende wereld van de Chileense adoptiepraktijken in de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw.

Het kindertehuis Las Palmas lijkt niet voor alle moeders en hun kinderen een veilige haven te zijn. Hoogleraar Pablo Monsalve van de Universiteit Leiden, gespecialiseerd in de moderne geschiedenis van Latijns-Amerika, legt uit hoe er tijdens de dictatuur van Pinochet eenvoudig wantoestanden konden ontstaan.

Pablo Isla Monsalve – Historicus Universiteit Leiden

Pablo Isla Monsalve – Historicus Universiteit Leiden

Alleen knappe kinderen

Geadopteerde Guido is ervan overtuigd dat alleen de knapste kinderen in aanmerking kwamen voor adoptie. De andere kinderen waren gedoemd in Las Palmas te blijven. “Zoals mijn moeder zegt: Alleen de rechte kinderen werden geselecteerd. De kromme en scheve kinderen niet. Het is vreselijk om te zeggen.”

Guido kwam via Zuster Kuijpers naar Nederland

Guido kwam via Zuster Kuijpers naar Nederland

Monsalve vult aan: “Potentiële adoptieouders konden hun kind uitzoeken; bruin, minder bruin, meer inheems, meisje, jongen et cetera. Kortom je kon aangeven wat voor kind je wilde hebben.”

Meer weten over deze zaak? Luister dan naar de tweede, spannende aflevering van de Hart van Nederland-podcast De Adoptienon:

Confronteren

Ook blijkt het kindertehuis er financieel warmpjes bij te zitten. De Nederlandse adoptieouders betalen met hun donaties het levensonderhoud van de moeders en kinderen. Er komt zelfs zoveel geld binnen dat zuster Kuijpers extra locaties kan openen.

Zuster Gertudis Kuijpers met kinderen op schoot

Zuster Gertudis Kuijpers met kinderen op schoot

Even wordt het Zuster Kuijpers te veel als we haar met de feiten confronteren. “Señor, ik heb het over mijn werk en als ik nou moet zitten meieren en ouwehoeren over het werk van illegale organisaties dan pak ik mijn auto en ga ik naar huis.”

Luister naar De Adoptienon via je favoriete podcastapp, zoals bijvoorbeeld Spotify, Apple Podcasts of Juke. Vergeet vooral niet te abonneren om niks te missen!

Wil je reageren op deze podcast? Stuur dan een bericht naar podcast.hart@talpanetwork.com.

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.