nieuws
31 aug 2019, 16:30
Het verdwijnen van de crowdfundingswebsite Dream or Donate zorgt bij gedupeerden nog steeds voor onrust. Ze zijn al dagen in onzekerheid of ze het via de site ingezamelde geld ooit nog zullen terugzien. Door alle ophef zit website-eigenaar Broer Rasta, echte naam Robert-Jan Mastenbroek, inmiddels ondergedoken. Hij zegt te worden bedreigd vanwege de problemen rond zijn website.
Bij het meldpunt voor gedupeerde 'dromers' zijn inmiddels zo'n 80 meldingen binnengekomen. "De verwachting is dat het aantal nog licht op zal lopen", zegt de initiatiefnemer Sjouke Faber. In totaal komt het geëiste bedrag uit op meer dan twee ton. Uit informatie van dataverzamelaar Fundwijzer blijkt dat er in totaal €304.220,- was toegezegd op het moment van het offline halen van de website. Over de hoogte van het verdwenen bedrag verschillen de inzichten kennelijk: Broer Rasta spreekt over een bedrag van rond de €50.000,-. Lees ook: Rondleiding door villa eigenaar Dream or Donate: 'Ik was rechtse zakenman met bord voor zijn kop' Onder leiding van advocaat Royce de Vries hebben de gedupeerden zich verenigd, maandag verzamelen ze zich op een geheime locatie om ervaringen uit te wisselen. Ook spreken ze daar over een plan om het ingezamelde geld terug te krijgen.
Intussen zegt Mastenbroek er al dagen alles aan te doen om voldoende geld in te zamelen voor de gedupeerden. Zo vertelde hij eerder tegen Hart van Nederland dat hij veel waardevolle spullen op Marktplaats heeft geplaatst om genoeg geld in te zamelen om iedereen terug te betalen. Op de verkoopwebsite staan advertenties van onder andere antieke beelden, een 200 jaar oude piano, een luxe auto en een shovel. Om iedereen nog sneller terug te kunnen betalen zegt Broer dat hij bovendien een anonieme geldschieter heeft gevonden die op 'zeer korte termijn' gedupeerden kan terugbetalen. Wie de mysterieuze geldschieter is wil hij niet vertellen. Wel zouden veel dromers al op zeer korte termijn kunnen worden betaald, stelt hij.
Ook de politie houdt de situatie rond de verdwenen crowdfundingeuro's in de gaten. Afgelopen donderdag was er een inval in de villa van Broer Rasta. De politie nam elektronische apparatuur om de data veilig te stellen. Broer Rasta gaat er nog altijd vanuit dat hij is gehackt door criminelen. Bovenstaande reportage werd eerder uitgezonden
Deel dit artikel
Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.
Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.