Terug

Volg Hart van Nederland

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in: dit betekent het

Rijkswaterstaat stelt hitteprotocol in: dit betekent het

Waarschuwen

9 juni 2023, 09:48

Met de zinderende zomerse temperaturen in het vooruitzicht heeft Rijkswaterstaat voor zaterdag het hitteprotocol ingesteld. Dit houdt in dat weggebruikers met pech langs de snelweg direct worden geholpen om gevaarlijke situaties te voorkomen.

Bij extreme hitte kan het gevaarlijk zijn om lang langs de weg te staan, met name voor kwetsbare groepen zoals ouderen en mensen met een gezondheidsprobleem. Zij kunnen snel oververhit raken. Het hitteprotocol zorgt ervoor dat weggebruikers bij pech met voorrang worden geholpen en snel in veiligheid worden gebracht.

De hitte zorgt er ook voor dat je auto minder goed werkt. Let daarom op deze zaken.

Het hitteprotocol is een reeks maatregelen die worden ingezet wanneer er in provincies volgens het KNMI een grote kans is op temperaturen van 30 graden of hoger. Bekijk hier de kans daarop. Vooralsnog geldt het protocol zaterdag voor de provincies Gelderland, Utrecht, Noord- en Zuid-Holland, Zeeland, Noord-Brabant en Limburg.

Hieronder zie je het weerbericht voor vandaag en de komende dagen:

Weerbericht vrijdag 9 juni
1:30
Weerbericht vrijdag 9 juni

Wanneer het hitteprotocol van kracht is, komt Rijkswaterstaat direct in actie zodra er een melding van een gestrande automobilist binnenkomt. Er wordt dan meteen een berger ingeschakeld die de betreffende automobilist naar een veilige plek, zoals een tankstation of parkeerplaats, brengt. Deze maatregelen gelden van 10.00 uur ’s ochtends tot 22.00 uur ‘s avonds.

Wat moet je doen?

Rijkswaterstaat adviseert weggebruikers goed voorbereid op pad te gaan. Zo is het belangrijk om voldoende drinkwater mee te nemen, omdat de concentratie afneemt bij onvoldoende vochtinname. Ook wordt aangeraden een paraplu mee te nemen die als parasol kan dienen. Daarnaast wordt verzocht sigarettenpeuken en overig afval binnenboord te houden om bermbranden te voorkomen.

Bij lagere temperaturen, als het hitteprotocol niet van kracht is, kunnen gestrande automobilisten van wie het voertuig veilig op een recht stuk vluchtstrook staat en die zelf veilig achter de vangrail kunnen staan, zelf een pechhulporganisatie bellen voor hulp, geeft de organisatie verder aan. Staan zij niet veilig, dan kunnen zij Rijkswaterstaat bellen via 0800-8002 en bij een noodsituatie de politie via 112. Hart van Nederland/ANP

Deel dit artikel

Link gekopieerd
Ontvang onze nieuwsbrief
Wil je persoonlijke en indrukwekkende verhalen, met het laatste (positieve of regionale) nieuws, tips en achtergrond, in je mailbox ontvangen? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Ja, ik wil graag wekelijks de nieuwsbrief van Hart van Nederland ontvangen met daarin het laatste nieuws en aanbiedingen die wijzelf of in samenwerking met onze partners organiseren.

Meld je aan om wekelijks onze nieuwsbrief te ontvangen. Je kan je altijd uitschrijven. Persoonsgegevens worden verwerkt in overeenstemming met de Privacyverklaring van Talpa Network.

© 2024 Talpa Network | Alle rechten voorbehouden.